Škoti za tri nedjelje odlučuju o nezavisnosti

Dodajte komentar

Škoti će za manje od tri nedjelje na istorijskom referendumu odlučiti da li će se Škotska odvojiti ili će ostati u sastavu Velike Britanije. Pitanje na glasačkom listiću biće jednostavno: “Da li Škotska treba da bude nezavisna zemlja?”

Pravo glasa na referendumu imaće svi stariji od 16 godina koji žive u Škotskoj, ali ne i 800.000 Škota koji žive u drugim djelovima Velike Britanije, navodi BBC.

Prema anketi koju je prošle sedmice sproveo Times, 57 odsto birača glasaće za ostanak, a 43 odsto za otcjepljenje, prenosi Tanjug.

Britanski mediji napominju, međutim, da se razlika između dva tabora proteklih sedmica smanjila i da bi taj trend mogao da se nastavi, posebno poslije sinoćne televizijske debate između separatističkog škotskog premijera Alex Salmonda i lidera kampanje “Bolje je zajedno” Alistaira Darlinga.

Salmond i Darling su, tokom žučne debate, posljednje prije glasanja, raspravljali o čitavom nizu tema – od odbrane, preko ekonomije zavisne od nafte iz Sjevernog mora, do valute koju bi uvela nezavisna Škotska.

Salmond je naglasio i da će nezavisnost osloboditi Škotsku od strogih mjera štednje i vojnih troškova.

Darling je, s druge strane, doveo u pitanje Salmondovu viziju, ocijenivši da premijer nije razradio nikakve detalje plana.

Salmond “traži od nas da mu vjerujemo na riječ po svim pitanjima. On nema rezervni plan ni za šta. Žao mi je, ali ja ne mogu da mu vjerujem na riječ”, rekao je Darling, bivši britanski ministar finansija.

Kada je u pitanju valuta nezavisne Škotske, Salmond je odbacio mogućnost uvođenja eura i izrazio uvjerenje da će biti moguće zadržati funtu.

Anketa sprovedena neposredno po okončanju debate pokazala je da je Salmond bio daleko ubjedljiviji od Darlinga, sa 71 odsto u odnosu na 29 odsto glasova ispitanika.

Stručnjaci, međutim, nisu uvjereni da će ta pobjeda biti dovoljna da smanji jaz od 14 procentualnih poena, za koliko vodi tabor koji se protivi nezavisnosti.

Nezavisna Škotska morala bi da riješi i mnoštvo drugih pitanja, poput odbrane, preuzimanja svog udjela britanskog nacionalnog duga, koji bi iznosio između 100 i 130 milijardi eura.

U slučaju da se Škoti 18. septembra opredijele za otcjepljenje, Salmond je već najavio da bi Škotska formalno proglasila nezavisnost 16. marta 2016. godine, a u maju bi bili održani parlamentarni izbori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *