Vikend novine: Auto-put kao “Đekna”

Dodajte komentar

Gradnja auto-puta još nije počela, a kad će, ne znamo. Prema posljednjim informacijama koje je premijer Crne Gore Milo Đukanović saopštio, kineski partneri su u najkraćem mogućem roku spremni da krenu u izgradnju auto-puta Bar-Boljare i da čekaju zeleno svijetlo kroz usvajanje Zakona o autoputu i potpisivanje ugovora o finansiranju prve faze.

“Već možemo da kažemo da sedmicama mjerimo kada će mašine biti na terenu i početi gradnja autoputa”, rekao je Đukanović 21. maja na konferenciji za novinare Investiciono-razvojnog fonda, pišu Vikend novine.

Od tada je prošlo osam sedmica, i dalje se čeka odgovor Kineza, kao i tačan datum kada će početi realizacija “posla vijeka” koji je ozvaničen svečanim presijecanjem vrpce 15. septembra 2009. godine u selu Gornje Mrke, udaljenom dvadesetak kilometara od Podgorice.

Sva euforija oko megalomanskog projekta izgradnje autoputa kroz Crnu Goru od Bara do Boljara na crnogorsko-srpskoj granici kulminaciju je dostigla prije tri godine. U mjestu Gornje Mrke kod Podgorice tadašnji premijeri Crne Gore, Hrvatske i Srbije, Milo Đukanović, Jadranka Kosor i Mirko Cvetković svečano su presjekli vrpcu i označili početak “projekta vijeka”.

Na ceremoniji u Gornjim Mrkama tri premijera svečano su uveli u posao hrvatski konzorcijum na čelu sa splitskom kompanijom Konstruktor sa kojom je ministar saobraćaja Andrija Lompar potpisao ugovor o gradnji. Nedugo zatim, firma Konstruktor nije mogla da dostavi bankarske garancije za projekat zbog čega je ugovor raskinut, kao i pokušaj saradnje sa grčko-izraelskim konAktor i HCH.

Krajem 2010. godine Lompar je saopštio da su kineske kompanije spremne da u vrlo kratkom roku daju ponudu za prvu dionicu auto-puta Bar-Boljari. Na konkretnu ponudu Kineza čekalo se pune dvije godine. Od juna 2012. do juna 2013. traju pregovori Vlade sa više kineskih kompanija.

Iz Ministarstva finansija, kako su prenijeli crnogorski mediji, nedavno je saopšteno da nemaju informaciju kada bi mogao da stigne odgovor od potencijalnog finansijera projekta auto-puta, kineske Exim banke, jer su u toku pregovori i razmjena informacija o modelu finansijske konstrukcije i samom auto-putu.

Nakon što kineska banka proslijedi nacrt ugovora o finansiranju projekta, započeće pregovori o detaljima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *