Da li biste dali otkaz za 25.000 dolara?

Dodajte komentar

Zamislite da ste se tek zaposlili u uspješnoj firmi, da imate solidnu platu za uslove u SAD, ali i da imate priliku da date otkaz i za to dobijete 25.000 dolara.

Baš to je moguće ako radite za kompaniju “Rajot gejms”, koja stoji iza veoma popularne video igre “League of Legends”.

“Rajot” je odlučio da svim zaposlenima koji se odluče za odlazak iz firme isplati deset odsto godišnje zarade, do 25.000 dolara, makar radili samo jedan dan.

Sličnu taktiku ima i Amazon, koji nudi 3.000 dolara za otkaz radnicima u skladištima, a 5.000 za one na višim pozicijama.

Iako se ova ideja čini čudnom, nije u pitanju plan za rezanje radnih mjesta, već svojevrsno “subvencionisanje efikasnosti” kako bi na radnim mjestima ostali samo oni koji zaista žele da pružaju svoj maksimum.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ova pounda je prije svega usmjerena ka onima koji nisu potpuno ispunjeni svojim poslom, koji razmišljaju o drugoj poziciji ili o privatnom biznisu i koji tako zauzimaju mesto onima koji imaju više entuzijazma.

Kako je 25.000 dolara sasvim solidan bonus za početni kapital, a za uspješnu kompaniju kakva je “Rajot gejms” ne predstavlja veliki izdatak, ta suma je na neki način ulaganje u novog, efikasnijeg radnika.

Stručnjaci kažu da ovaj pristup kompaniji uspijeva da sačuva mjesece ili čak godine problema sa nedovoljno zadovoljnim zaposlenim, što znači da se uštede mjeseci niže produktivnosti. Tako obije strane profitiraju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *