Kolika su poreska opterećenja u Americi? (infografika)

Visualcapitalist prikazao je ukupno porezno opterećenje u svakoj američkoj saveznoj državi od marta 2024., na osnovu podataka koje je prikupio WalletHub .

Važno je razumjeti da prema ovoj metodologiji, poresko opterećenje mjeri procenat koji se plaća za državne i lokalne poreze. On uzima u obzir poreze na imovinu, poreze na dohodak i porez na promet i akcize.

Source: Visualcapitalist.com

Iz ovih podataka možemo vidjeti da je u New Yorku najveće ukupno poresko opterećenje. Stanovnici ove države plaćaju u prosjeku 12% svojih prihoda državnim i lokalnim samoupravama.

Ako se ovo podijeli na tri komponente, prosječan Njujorčanin plaća 4,6% svog prihoda na porez na dohodak, 4,4% na porez na imovinu i 3% na promet i akcize.

Na drugom kraju spektra, Aljaska ima najniže poresko opterećenje od bilo koje države, i iznosi 4,9% prihoda. To je dijelom zbog činjenice da stanovnici Aljaske ne plaćaju državni porez na dohodak.

Mrzite da plaćate porez?

Pored Aljaske, postoji još nekoliko američkih država koje ne naplaćuju porez na dohodak. To su: Florida , Nevada , Južna Dakota , Tennessee , Teksas , Washington i Wyoming.

Takođe je važno napomenuti da New Hampshire nema redovni porez na dohodak, ali naplaćuje fiksnih 4% na prihod od kamata i dividendi.

Izvor: Visualcapitalist

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak