Boksiti: Plate i proizvodnja sigurni u narednih šest mjeseci

Dodajte komentar

Raspisivanje tendera za prodaju Rudnika boksita očekuje se ove nedjelje. Iz Samostalnog sindikata boksita tvrde da je situacija u toj firmi stabilna, te da su plate i proizvodnja sigurne u narednih pola godine.

Predsjednik Samostalnog sindikata Rudnika boksita Borislav Bojanović kazao je Dnevnim novinama da je protekle nedjelje 312 radnika primilo još jednu zaradu, koju je obezbijedila kompanija Neksan sa kojom je stečajna uprava potpisala ugovor o kompletnoj prodaje rude.

“Situacija u Boksitima je trenutno stabilna, te su plate i proizvodnja sigurni u narednih pola godine. Firma Neksan obezbijedila je i naftu koja se koristi za proivodnju, a pored toga i novac za isplatu plata radnicima. To je dokaz koliko je ta firma ozbiljna, kao i da obiljno želi da nam ponudi pomoć kako bi opstali. To pokazuje da nije u pitanju samo finansijska korist te kompanije kao što su mnogi mislili”, objasnio je Bojanović.

Prema njegovim riječima, vlasnik kompanije Neksan Miodrag Davidović rudu uredno plaća.

Ruda još stoji na trasportu i Davidović je ne preuzima i ne prodaje jer za nju trenutno nema kupca” objasnio je Bojanović i dodao da će zahvaljujući nikšićkoj kompaniji moći da “premoste period do prodaje rudnika”.

Boksit se vadi sa rudokopa Zagrad, a Neksanu se po potpisanom ugovoru mjesečno isporučuje od 17.000 do 23.000 tona rude po cijeni od 24 eura. Ugovor se može produžavati nakon šest mjeseci, što će zavisiti od interesovanja za prodaju Boksita.

Udruženje inženjera Boksita podržalo je potpisivanje ugovora sa Neksanom uz obrazloženje da će se na taj način riješiti status radnika do prodaje firme.

Na osnovu zahtjeva Crnogorske komercijalne banke kojoj su Rudnici boksita dugovali 1,59 miliona eura za kredite i garancije, u novembru prošle godine Privredni sud je proglasio stečaj, a nakon skoro 130 miliona prijavljenih potraživanja, u kompaniji je proglašen i bankrot. Stečajna uprava priznala je 3,2 miliona eura duga za neto plate zaposlenim i 11,6 miliona eura potraživanja Poreske uprave za neplaćene poreze i doprinose na zarade.

24 eura iznosi cijena po kojoj nikšićka kompanija Neksan kupuje rudu boksita. Mjesečno se toj kompaniji isporuči od 17.000 do 23.000 eura

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *