NLB u Sloveniji gasi poslovnice, uklanja neprofitne bankomate

Dodajte komentar

Nova Ljubljanska banka (NLB) zatvorila je u aprilu u Sloveniji 22 svoje filijale, navodeći da je riječ o nužnom potezu vezanom uz reorganizaciju i optimizaciju poslovanja.

U drugoj fazi restrukturiranja i poslovne optimizacije koja je prihvaćena pošle godine ukinuće se 141 radno mjesto u najvećoj slovenačkoj banci.

Restrukturiranjem bi se broj zaposlenih u dvije godine ukupno smanjio za 20 posto. Restrukturiranje banke koju je krajem prošle godine izdašno dokapitalizovala država, koja je sada njen 100-postotni vlasnik, odobrila je i Evropska komisija.

NLB je lani zabilježila nešto manje od 1,5 milijardi gubitka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nakon poslovnica, kroz sljedeća tri mjeseca će Nova ljubljanska banka završiti i s uklanjanjem neprofitabilnih bankomata, javlja ljubljansko Delo.

S pojedinim opštinama i turističkim preduzećima pregovaraju o djelimičnom sufinansiranju njihovog korištenja,  piše Delo.

U banci tvrde kako su imali razumijevanja za potrebe manjih mjesta i lokalnih zajednica i ponudili im mogućnost sufinansiranja upotrebe bankomata. Kako su svjesni da je to mnogim malim jedinicama lokalne samouprave finansijski teret, banka je pozvala agencije i ministarstva koja se bave regionalnim razvojem i oživljavanjem sela da udaljenijim i manjim opštinama pomognu u rješavanju ove problematike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *