EPCG u prvom kvartalu prihodovala 64,5 miliona, EBIT 11 miliona eura

Dodajte komentar

Tokom prvog kvartala 2014. godine Elektroprivreda Crne Gore je poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova, a smanjena proizvodnja uslovljena slabijom hidrološkom situacijom u prvom kvartalu negativno je uticala na poslovni rezultat.

Prihod Elektroprivrede Crne Gore u prvom tromesječju 2014. godine je iznosio 64,5 miliona € i manji je u odnosu planirani  za 5 odsto, a u odnosu na istu period prošle godine za 17 odsto.

EBITDA (Dobit prije odbijanja kamate, poreza na prihod i troškova depresijacije i  amortizacije) od 20, 3 miliona € ostvarena u prvom kvartalu je za 22 odsto niža u odnosu na planiranu, odnosno 33 odsto niža u odnosu na uporedni period prošle godine, dok je EBIT  (Dobit prije kamata i oporezivanja) u iznosu od  11 miliona € manja za 22 odsto u odnosu na planiranu, odnosno 10 odsto u odnosu na isti period 2013.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

I pored dobre spremnosti i stabilnog funkcionisanja priozvodnih objekata, ukupno ostvarena proizvodnja električne energije u prvom kvartalu 2014. od  903 GWh je za 9 odsto manja u odnosu na planiranu i 25 odsto manja u odnosu na uporedni period prošle godine. U  hidroelektranama je proizvedeno 517 GWh (15 odsto manje u odnosu na plan, 37 odsto manje u odnosu na isti period 2013.) dok je termoelektrana Pljevlja proizvela  386 GWh  električne energije ( 1 odsto manje u odnosu na plan, odnosno 0,4 odsto manje u odnosu na isti period 2013.). Uvoz električne energije za internu upotrebu je iznosio 200,5 GWh.  Troškovi radne snage su 10.9 miliona što je u skladu sa planiranim, odnosno za 584 hiljade eura su manji u odnosu na uporedni period prošle godine.

Veliki napori se ulažu u optimizaciju raspoloživosti postrojenja, smanjenje gubitaka na distributivnoj mreži i smanjenje troškova, kao i povećanje ukupne efikasnosti, a sve u cilju poboljšanja sigurnosti snabdijevanja potrošača i stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema države.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *