Devizne rezerve Kine skoro 4 biliona dolara

Dodajte komentar

Kineske devizne rezerve porasle su na skoro četiri biliona dolara u prvom tromjesečju 2014. godine, što je gotovo jednako njenom ukupnom tržištu kapitala i potvrđuje ispravnost odluke centralne banke da oslabi juan.

Zvanični podaci pokazali su da su kineske devizne rezerve porasle za 129 milijardi dolara u prva tri mjeseca i dostigle su rekordnih 3,95 biliona.

Nagomilavanje rezervi išlo je uporedo s brzim padom juana prema dolaru, što su mnogi pripisali svesnoj odluci Narodne banke Kine.

Ipak, većina analitičara vjeruje da je odluka da se juan oslabi osmišljena kako bi se suzbile špekulacije kompanija i investitora, koji su ovu valutu počeli smatrati jednostranom sigurnom opkladom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dogodilo se to upravo prije nego što će Kina objaviti da širi dopuštenu dnevnu oscilaciju juana. Mnogi još vjeruju da će kineska valuta da se vrati na svoju uzlaznu putanju.

Podaci o deviznim rezervama potvrdili su slabljenje juana zbog snažne intervencije NBK, napisao je Liu Li-Gang, analitičar ANZ.

Pošto takve “nehigijenske” intervencije ne mogu trajati i mogu biti kontraproduktivne, kao što pokazuje ovaj brzi rast deviznih rezervi, juan je pod jakim pritiskom da ojača.”

Shuang Ding, ekonomista u Citigroupu, kaže da su kineske devizne rezerve skočile čak 40 milijardi dolara u martu, uprkos trgovinskom suficitu od 7,7 milijardi dolara, što ukazuje na veliku intervenciju na deviznom tržištu.

Od sredine februara kineska valuta pala je za rekordnih 2,7 odsto u odnosu na dolar i, iako je blaži nego padovi na drugim novim tržištima, najveći je koji je juan zabilježio u posljednjih nekoliko godina.

To je bilo dovoljno da privuče pozornost Vašingtona, koji je upozorio Peking da ne odustaje od puta kojim je krenuo u pretvaranju juana u valutu čiju će vrijednost određivati tržište.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *