CBCG: Finansijski sistem stabilan, uz prisustvo potencijalnih rizika

Dodajte komentar

Održana je devetnaesta sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost, kojoj su prisustvovali svi članovi Savjeta – guverner Centralne banke Crne Gore, ministar finansija, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti i predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

Savjet je razmatrao Informaciju o stanju finansijske stabilnosti za IV kvartal 2013. godine. U razmatranom dokumentu analizirani su faktori utacaja na sistemsku stabilnost, koji dolaze iz međunarodnog i domaćeg okruženja, a koji potencijalno mogu uticati na crnogorsku privredu i finansijski sistem.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na osnovu analize stanja finansijske stabilnosti, urađene sa raspoloživim podacima iz 2013. godine, zaključeno je da u crnogorskoj privredi postoje signali oporavka od uticaja krize, koji dolaze iz domaćeg okruženja, i umjereno utiču na smanjenje rizika i ranjivosti u crnogorskom finansijskom sistemu. Pozitivni uticaji na finansijsku stabilnost dolaze iz privrednog i fiskalnog sektora, dok je u finansijskom sistemu prisutna blaga stabilizacija. Uprkos činjenici da postoji kontinuitet pozitivnog privrednog rasta, koji se ostvaruje u nešto snažnijem obimu, za ulazak u dinamičnije zone rasta crnogorskoj privredi, neophodan je završetak započetih i otpočinjanje najavljenih projekata, u narednom periodu. Pojedine ranjivosti, naročito pitanje likvidnosti i solventnosti privrednog sektora, servisiranje obaveza prema bankarskom sektoru i državi, kreirane u prethodnom periodu, i dalje su prisutne, te je stoga akumulacija likvidnosti realnog sektora još uvijek nedovoljna.

Na osnovu navedenog, Savjet je zaključio da finansijska stabilnost nije ugrožena, da su prisutni rizici koji se i dalje moraju kontinuirano i pažljivo pratiti, ali i da postoji blagi optimizam kada je privredni oporavak u pitanju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *