Obama želi vratiti povjerenje nakon špijuniranja NSA

Dodajte komentar

Američki predsjednik Barak Obama u utorak je izjavio kako američke obavještajne agencije ne špijuniraju obične građane, ali je i priznao kako će nakon otkrića o sveopštem američkom nadzoru teško vratiti povjerenje evropskih vlada.

Otkrića nekadašnjeg zaposlenika NSA i zviždača Edwarda Snowdena o špijunskoj operaciji Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) pokrenula su raspravu o pravu na privatnost, ali su i naštetila odnosima s nekim evropskim zemljama.

Obama je, kako prenosi Rojters, rekao kako će ovonedeljnom posjetom Evropi i najavom ograničenja opsega operacija prikupljanja podataka pokušati ublažiti zabrinutost saveznika.
[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Uvjeren sam da svatko u našim obavještajnim agencijama radi s najboljim namjerama i ne špijunira privatni život holandskih, njemačkih, francuskih ili američkih građana”, rekao je novinarima nakon samita o nuklearnoj sigurnosti u Den Haagu.

No i Obama priznaje kako je “zbog tih otkrića morao početi proces vraćanja povjerenja, ne samo vlada, nego i, što je još važnije, običnih građana, a to se neće ostvariti preko noći”.

Obama je posjetu Evropi počeo u ponedjeljak, a jedan viši član administracije rekao je kako će predsjednik od Kongresa tražiti da NSA prestane sa zbirnim prikupljanjem podataka i pohranjivanjem telefonskih poziva. Umjesto toga treba vladi omogućiti, kad joj to treba, pristup ‘metapodacima’ s popisom miliona telefonskih poziva ostvarenih u SAD-u.

Američki predsjednik je uvjeren da ta promjena “omogućuje da radimo sve što je nužno kako bismo se nosili s opasnošću od terorističkog napada, ali tako da se ublaži zabrinutost ljudi”.

Business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *