Oduzeta dozvola srpskoj Univerzal banci

Dodajte komentar

Narodna banka Srbije odlučila da oduzme dozvolu za rad Univerzal banci a. d. Beograd i imenuje Agenciju za osiguranje depozita za administratora. U prethodnom periodu se finansijsko stanje banke znatno pogoršalo i ugrožena je likvidnost i kontinuitet poslovanja, saopštava NBS.

Udio u vlasništvu Univerzal banke od oktobra prošle godine ima i crnogorska Atlas Grupa koju kontroliše biznismen Duško Knežević.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na posljednjoj sjednici da oduzme dozvolu za rad Univerzal banci a. d. Beograd i imenuje Agenciju za osiguranje depozita za administratora.

Izvršni odbor je konstatovao da su oduzimanju dozvole prethodile aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmjerene na to da banka uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o bankama u dijelu koji se odnosi na kapital i pokazatelje poslovanja, saopštila je NBS.

Utvrđeno je, kako se navodi, da se u prethodnom periodu finansijsko stanje banke znatno pogoršalo i da je banka dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti, da je ugrožena likvidnost i kontinuitet poslovanja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

NBS ističe da je ovu odluku donijela imajući u vidu da su se stekli uslovi za oduzimanje dozvole za rad banke, u skladu sa Zakonom o bankama, s ciljem zaštite interesa deponenata i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

Agencija za osiguranje depozita će tokom sljedeće nedelje preduzeti sve aktivnosti iz svoje nadležnosti radi isplate osiguranih depozita u skladu sa Zakonom o osiguranju depozita, kaže se u saopštenju NBS-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *