Kazna za Benk of Amerika 2,1 mlrd $

Dodajte komentar

Američko federalno tužilašto traži da Benk of Amerika plati 2,1 milijardu dolara u kaznama.

Banka je kažnjena zato što je prodavala dugovanja po osnovi kredita za kuće za koje je znala da su nenaplativa.

U juče podnesenim dokumetima vlada SAD navodi da želi da Benk of Amerika plati više nego duplo nego što je ranije tražila u tom slučaju. Sada kazne računa na osnovu ukupnog prihoda koji je banka imala, a ne na osnovu profita koji je napravila iz te prevare.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Benk of Amerika je kupila hiljade dugovanja od Kanutrivajd fajnenšala (Countrywide Financial) 2007. i 2008. tokom buma na tržištu nekretnina, a porota je ustanovila da je banka odgovorna što je prodavala kreditnim kućama Fani Me i Fredi Mek te kredite, iako je znala da su nenaplativi.

Vlada SAD navodi da Benk of Amerika treba da plati za 864 miliona dolara gubitaka koje je nanela tim transakcijama, dok portparol te banke kaže da vlada traži previše novca i da su ti gubici bili manji od te sume.

Kompanija Kauntrivajd, nekada najveći davalac kredita za kuće, imala je značajnu ulogu u propasti tržišta nekretnina pošto se znatno oslanjala na nižerazredne hipoteke. Pošto je bila suočena s brojnim finansijskim problemima, Benk of Amerika ju je kupila 2008. za oko četiri milijarde dolara.

Fani Me i Fredi Mek su dobili oko 187 miliona dolara pomoći od novca poreskih obveznika kada ih je vlada spasila tokom finansijske krize, budući da su pretrpeli velike gubitke zbog rizičnih kredita.

Te dvije kompanije nisu direktno davale kredite. One su otkupljivale hipoteke od kreditora i u obliku obveznica i garancija protiv bankrota prodavale ih investitorima, što je omogućilo dostupnost kredita. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *