Amerikanci mijenjaju vojnike robotima

Dodajte komentar

Do 2020. broj vojnika u američkoj vojsci smanjiće se sa 540.000 na 450.000 a prema najavama iz Ministarstva odbrane ulogu vojnika polako će preuzeti roboti.

Pentagon planira da uskoro hiljade vojnika zameni robotima.

Kako se navodi u saopštenju, ovo će donijeti smrtonosnu, lako pokretljivu i agilni silu. Ovo je prvi put da je Ministarstvo odbrane SAD zvanično objavilo ovakve informacije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Oko 1.000 vojnika iz jedne od brigada će za početak biti zamijenjeno robotima i dronovima izjavio je general Robert Kon. Pentagon i DARPA u poslednje vrijeme sve više “guraju” tehnologiju koja je povezana sa robotima, a Pentagon je do sada investirao milijarde dolara u kompanije poput Boston Dinamks koja je sada u vlasništvu Gugla.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Do sada je ova kompanija razvila Alfa Dog robota koji je dizajniran kako bi vojnicima nosio tešku opremu. Ministarstvo odbrane SAD investiralo je sedam miliona dolara u Avatar program koji ima za cilj da vojnikovu svest ubaci u robot.

Oni će po svemu sudeći zamijeniti ljudski element u borbi. Razne organizacije za zaštitu ljudskih prava već su pokrenula kampanje za sprečavanje upotrebu robota. Međutim, robote poput onih iz filmova možemo očekivati tek između 2030. i 2040. godine. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *