Strmoglavila se turska lira i cijene dionica

Dodajte komentar

Turska lira strmoglavila se u petak na novI rekordan nizak nivo prema dolaru a potonule su i cijene dionica pod pritiskom produbljivanja političke krize u zemlji.

Dolarom se tako oko podneva trgovalo po 2,1610 lira. Indeks Istanbulske burze BIST 100 pao je tokom prijepodneva 3,76 posto, nakon što je juče zaključio trgovinu u minusu 2,33 a prekjuče 4,2 posto.

U srijedu su tri vodeća ministra u turskoj vladi najavila ostavke nakon što su njihovi sinovi privedeni u istrazi o korupciji i primanju mita. Jedan od ministara pozvao je premijera Recepa Tayyipa Erdogana da takođe podnese ostavku, što je prvi takav izazov upućen premijeru iz njegove Strane pravde i razvoja (AKP).

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Premijer je pak najavio dugoočekivanu reformu vlade i imenovao čak 10 novih ministara – gotovo polovinu kabineta.

Lira je pak danas oslabila usprkos najavi centralne banke u utorak da će prodati dio dolarskih rezervi kako bi poduprla kurs lire, već oslabljene zaoštravanjem američke monetarne politike.

Turska centralna banka namjerava na tržištu prodavati 450 miliona dolara dnevno do kraja godine, te ukupno tri milijarde dolara u januaru kako bi spasila domaću valutu koja je od januara oslabila 15 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *