Oporezivanje plata i dobiti se neće mijenjati

Dodajte komentar

Vlada bi danas trebalo da raspravlja o analizi modela oporezivanja koja je obuhvatila porez na dohodak fizičkih lica, dobiti pravnih lica i nepokretnosti, odnosno potencijalne efekte promjene modela oporezivanja sa proporcionalnog na progresivni sistem, piše Pobjeda.

Prema nezvaničnim saznanjima Vlada se neće opredijeliti za promjenu sistema makar kada je u pitanju oporezivanje dohotka fizičkih lica i dobiti pravnih lica.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Rezultati analize su pokazali da je za sada najprihvatljivije rješenje kod oporezivanja dohotka fizičkih lica i dobiti pravnih lica nastavak primjene postojećeg sistema oporezivanja, a posebno cijeneći uticaj na održivost javnih finansija, konkurentnosti, predvidljivosti i stabilnosti poreskog sistema sa jedne strane i socijalnog ambijenta sa druge strane“, zaključeno je u ovom dokumentu koji je uradila međuresorska radna grupa sastavljena od predstavnika Skupštine, Vlade, jedinica lokalne samouprave i socijalnih partnera.

Na osnovu pokazatelja svih scenarija predložene su mjere za unapređenje poreske politike, posebno sa stanovišta efikasnije naplate poreskih obaveza, povećanja javnih prihoda i smanjenja javnog duga.

U analizi je razvijeno 12 scenarija od kojih se osam odnosi na progresivno oporezivanje dohotka fizičkih lica sa poreskim stopama od devet odsto do 21 odsto, i različitim pragovima za oporezivanje, uključujući i neoporezivi iznos (lični odbitak), kao i četiri scenarija proporcionalnog oporezivanja sa stopama od 10 do 12 odsto, uključujući i varijantu sa ličnim odbitkom.

Analiza sadrži i projekciju efekata promjene postojećeg modela oporezivanja dobiti pravnih lica na povećanja prihoda i poresko opterećenje pravnih lica, na osnovu četiri scenarija, od kojih se dva odnose na progresivno (stope od devet do 15 odsto i različiti pragovi oprezivanja od 50.000 i 100.000 eura), i dva scenarija kojima je razrađeno proporcionalno oporezivanje sa stopama od 10 i 11 odsto.

Analizom je posebno tretiran i sistem oporezivanja nepokretnosti sa efektima povećanja prihoda po ovom osnovu polazeći od mogućnosti za stope oporezivanja nepokretnosti koje već postoje za oporezivanje nepokretnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *