Porez na mobilne pet ili sedam odsto

Dodajte komentar

Ministar finansija Radoje Žugić rekao je da će do početka skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o budžetu za narednu godinu definisati model po kome bi oporezivali račune za telefon umjesto dosadašnjeg ubiranja takse od euro na sim kartice.

“Pravimo analizu da li da oporezujemo račune sa pet ili sedam odsto, a razmatramo i nivo računa koji će biti oslobođen oporezovanja”, rekao je Žugić Vijestima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Podsjećamo juče je objavljeno da Vlada planira umjesto taksa da uvede porez na račune za mobilne, koji bi mogao da iznosi pet odsto na račune preko 10 eura.

Žugić je naveo da od novog modela oporezivanja žele da ostvare isti prihod koji je budžet imao na osnovu takse na telefonske kartice.

Od tog nameta od jula prošle godine do sada prihodovano je oko osam miliona eura. Nakon što je u julu ove godine povećan porez na dodatu vrijednost sa 17 na 19 odsto, telefonski računi su uvećani.

“Opredijelili smo se sada za drugačiji model oporezivanja kako bi sačuvali izdašnost tih mjera koje su neophodne za nastavak fiskalne konsolidacije i fiskalne održivosti, ali i zbog većeg stepena pravednosti. To znači da oni koji, recimo, troše pet eura ili manje ne plaćaju ništa, a zavisno od toga šta će analize pokazati, možda i veći nivoi računa budu oslobođeni plaćanja te takse”, objasnio je Žugić.

Vlada je namjeravala da Skupštini predloži izmjene zakona o taksama kako bi ih ukinuli za brojila za struju, dok bi se zadržala takse na telefonske kartice i kablovsku televiziju.

Poslanik Socijaldemokratske partije Damir Šehović je nedavno saopštio da ta partija traži ukidanje svih taksa od 1. januara naredne godine, kako je to predviđeno postojećim zakonom.

Opozicija nije podržala takse ni kada je to učinila vladajuća koalicija DPS-SDP prošle godine. Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *