Britanci očekuju svijetlu budućnost

Dodajte komentar

Britanske kompanije su najveći optimisti među firmama iz razvijenih zemalja jer su, za razliku od konkurencije iz SAD, Francuske, Japana i Njemačke, one spremne da aktivno investiraju, piše londonski Telegraph.

Agencija Markit sprovela je svoje tromjesečno istraživanje među poslovnim ljudima u cijelom svijetu koje je pokazalo da su u trećem tromesečju najoptimističniji bili Britanci jer očekuju da će njihove aktivnosti, prihodi i tempo rasta poslovanja u narednim godinama biti visoki.

Britanske kompanije su takođe spremne da ulažu više u velike projekte. Biznis očekuje brz rast investicija, posle više godina stagnacije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Faktički aktivnost britanskog biznisa sada raste najbržim tempom od 2005. godine. U trećem tromjesečju, 61 odsto firmi prognozira poboljšanje pokazatelja poslovanja, u odnosu na 51 odsto u prethodnom tromjesečju, prenosi Telegraph.

U SAD poboljšanje poslovanja očekuje 41 odsto kompanija, a u Njemačkoj 29 odsto. Veći optimizam od Britanaca pokazali su samo Brazilci, koji očekuju ekonomski bum uoči Svjetskog prvenstva u fudbalu i Olimpijskih igara.

Privredne uspjehe Velike Britanije podstakao je globalni ekonomski oporavak. Krizi u zoni eura se nazire kraj, region postepeno izlazi iz recesije, tenzije oko budžetskih problema SAD su splasnule, kao i očekivanje usporavanja ekonomije Kine. Kompanijama je u takvim uslovima lakše da rade i donose odluke o investicijama, navodi Telegraf.

Stabilizacija svjetske privrede se postepeno širi i na druge zemlje. Tako počinje da raste optimizam španskih kompanija po pitanju investicija, ali one još nisu spremne za masovnije zapošljavanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *