Nenaplativi krediti u Rusiji pritisnuli OTP-ovu dobit

Dodajte komentar

Dobit mađarske banke OTP smanjila se u drugom tromjesečju zbog nenaplativih kredita u Rusiji gdje očekuje slabe rezultate i u predstojećem razdoblju.

Konsolidirana dobit nakon poreza kliznula je u drugom tromjesečju na 40,58 milijardi forinti (180 milijuna dolara), sa 41,07 milijardi forinti koliko je iznosila u istom razdoblju lani, izvijestila je jučer mađarska banka.

Dobit prije poreza naglo je pak porasla, na 58,38 milijardi forinti, sa 46,08 milijardi u istom lanjskom razdoblju.

Uteg za neto dobit bile su rezervacije za nenaplative kredite u Rusiji, gdje je udio ‘loših’ kredita premašio 20 posto.

“Čini se da se moramo pripremiti za mršave godine u Rusiji nakon vrlo profitabilne tri do četiri godine na tamošnjem tržištu”, kazao je novinarima zamjenik izvršnog direktora Laszlo Bencsik.

Ostali inozemni ogranci također su zabilježili slabe rezultate i samo 24 posto bančine dobiti u promatranom razdoblju ostvareno je na inozemnim tržištima. U prva tri ovogodišnja mjeseca odgovarajući je udio iznosio 45 posto.

Banka je u dugoročnom planu zacrtala da 90 posto zarade ostvaruje na inozemnim tržištima.

Jedina solidno profitabilna velika inozemna podružnica bila je ona u Bugarskoj. U Rusiji i Ukrajini neto rezultat pokazuje pad, u Hrvatskoj, Slovačkoj i Crnoj Gori poslovanje je bilo pozitivno dok ogranci u Rumunjskoj i Srbiji i dalje bilježe gubitak, navodi se u priopćenju.

Velik teret za bančin rezultat bio je i poseban porez za banke, na ime kojeg je OTP u drugom tromjesečju ubilježio jednokratni trošak u visini 13,2 milijarde forinti. (Poslovni dnevnik)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *