Perišić: Ako bude trebalo, upotrijebićemo i silu

Dodajte komentar

Bivši radnici KAP-a, koji su stekli pravo na penziju i traže otpremnine, blokirali su juče od 7 sati izvoz aluminijuma. Iz Ministarstva ekonomije su apelovali na radnike da ne ugrožavaju dalji opstanak fabrike i zaposlenih, dok je iz stečajne uprave poručeno da će biti prinuđeni da upotrijebe silu ukoliko radnici ostanu na kapiji.

Bivši radnici KAP-a tvrde da kapiju fabrike neće da napuste dok im ne budu ispunjeni zahtjevi.

– Danas nam se niko nije obratio. Mi smo odlučni da nastavimo sa blokadom do ispunjenja naših zahtjeva. Biće organizovane smjene tako da će kapije uvijek biti blokirane – saopštio je juče Pobjedi predstavnik radnika Radovan Tošković.

On je kazao da radnici blokiraju izvoz aluminijuma, ali ne i uvoz sirovina, te da na taj način ne ometaju normalno funkcionisanje proizvodnje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Blokadom rada kompanije, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, dovodi se u pitanje dalje poslovanje KAP-a, ali i očuvanje radnih mjesta.

– Apelujemo da se omogući nesmetano poslovanje Kombinata i opstanak proizvodnje u kompaniji, a samim tim i očuvanje postojećih radnih mjesta – navodi se u saopštenju Ministarstva.

Vlada, kako je saopšteno, očekuje od stečajne uprave KAP-a da dostavi spisak viška radnika na osnovu kojeg će biti definisan ukupan iznos sredstava za tu svrhu.

– Pri tome, poznat je i modalitet na bazi kojeg će to biti uređeno, što je takođe poznato radnicima i njihovim predstavnicima. Međutim, na koji način će biti zbrinuti radnici koji ostaju bez posla, a na koji način radnici koji su stekli pravo na penziju, zavisiće od dogovora u okviru sindikata Kombinata aluminijuma – ocijenili su iz Ministarstva.

KAP nema dovoljno sirovina, niti je u mogućnosti da gomila zalihe, zbog čega svaki zastoj, po riječima stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića, može nanijeti samo štetu fabrici.

– Ne bih volio da moram doći u bilo kakvu zonu da se mora intervenisati silom i upotrebom nadležnih organa. Obezbjeđenje će morati da dobije nalog da omogući izlazak ili ulazak robe, a to znači sva ona sredstva koja po zakonu mogu da upotrijebe – rekao je Perišić.

On kaže da je poslao pismo upozorenja članovima štrajkačkog odbora.

– Zato bih molio još jedanput i poručio radnicima da svoj vid nezadovoljstva artikulišu na drugi način, a ne na ovaj način kojim nanose drugima štetu, njihovim dojučerašnjim kolegama – poručio je Perišić.

On je potvrdio da je tokom vikenda sav aluminijum izvezen iz fabrike, kako već prvi dan blokade ne bi došlo do problema. Oko 420 radnika KAP-a, koji su stekli pravo na prijevremenu penziju, traže od uprave i Vlade otpremnine od 6.000 do 14.000 eura, koliko su ranije dobijale njihove kolege, ali i radnici Željezare koji su nakon stečaja ostali bez posla.

Do sada je uplaćeno samo 2,2 miliona eura za beneficirani staž.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *