Putin prvi put moćniji od Obame

Dodajte komentar

Predsjednik Rusije Vladimir Putin prestigao je svog američkog kolegu Baraka Obamu na “Forbsovoj” listi najmoćnijih političara svijeta, našavši se na prvom mjestu.

Ovo je prvi put za posljednje tri godine da se predsjednik SAD našao na drugom mjestu liste najmoćnijih magazina “Forbs”.

Agencija Frans pres podsjetila je da je Putin 13 godina dominirao Rusijom i da je ponovo izabran za predsjednika u martu 2012, prenosi B92.

Obama, s druge strane, piše francuska agencija, tek se izvukao iz 16-dnevne, mučne blokade vlade, izazvane budžetskom i dužničkom krizom u Vašingtonu.

“Putin je učvrstio svoju kontrolu nad Rusijom, dok je Obamu sačekao nezgodan period, ranije nego što je to uobičajeno za dvogodišnji predsjednički mandat – posljednji primjer: zbrka zbog blokade vlade”, piše “Forbs”.

AFP podsjeća da je Rusija dodijelila azil bivšem agentu američke Nacionalne bezbjednosne agencije Edvardu Snoudenu, kojeg SAD traže zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Mjesec dana kasnije, Putin je opet izvukao keca iz rukava, spriječivši Obamu da napadne Siriju zbog proizvodnje hemijskog oružja”, ocjenjuje agencija.

“Svi koji su pratili ovogodišnju partiju šaha zbog Sirije i curenja informacija, shvatili su promjenu dinamike moći pojedinca”, naveo je “Forbs”.

Na trećem mjestu “Forbsove” liste najmoćnijih političara našao se predsjednik Kine Si Đinping, koji će, kako se očekuje, vladati tokom cijele decenije u kojoj bi Kina mogla da zasjeni SAD, kao najveća svjetska ekonomija.

Na četvrtom mjestu je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja, a na petom njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na listi se našlo i 13 novih ličnosti, među kojima su direktor kompanije “Samsung” Li Kun-Hi na 41. mjestu i nigerijski milijarder Aliko Dangote, najbogatiji čovjek u Africi, na 64. mestu.

Na “Forbsovoj” listi najmoćnijih ima samo devet žena, iako one čine polovinu svjetske populacije. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *