Koliko putnici koriste aerodrome u regionu

Dodajte komentar

U Prištini je prošle sedmice otvoren novi terminal na Aerodromu, kojeg su svečano otvorili premijeri Kosova, Turske i Albanije – Hasim Thaci, Recep Tayyip Erdogan i Edi Rama. Aerodrom u glavnom gradu Kosova je još 2010. godine predan u 20-godišnju koncesiju tursko-francuskom konzorcijumu Limak aeroport de Lyon.

Prošle godine je preko prištinskog aerodroma, prošlo 1,5 miliona putnika.

Novi prištinski terminal će biti kapaciteta četiri miliona putnika. Prostire se na 42 hiljade kvadratnih metara, a u njega je uloženo oko 130 miliona eura. Prilikom otvaranja je istaknuto da se radi o jednom od najmodernijih aerodroma u regiji, a činjenica je da se po broju putnika radi o najvećem aerodromu poslije Beograda i Zagreba na ovim prostorima.

Naime, lani je preko beogradskog Aerodroma “Nikola Tesla” prešlo 3,36 miliona putnika, a slijedi zagrebački “Pleso” s 2,32 miliona.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Turistički gradovi Dubrovnik i Split imaju nešto manje od 1,5 miliona putnika godišnje.

U regiji milionski promet ima i ljubljanski aerodrom “Jože Pučnik” kojem rapidno pada broj putnika iz godine u godinu, a lani je zabilježeno 1,2 miliona putnika.

Makedonski aerodrom “Aleksanadar Veliki” je u 2012. imao 828 hiljada putnika, a Međunarodna zračna luka Sarajevo svega 580 hiljada.

Od 1. januara do 1. septembra ove godine, prema podacima “Aerodroma Crne Gore”, na podgorički aerodrom doputovalo je 486.721 putnika, što je povećanje od 9 odsto u odnosu na isti period 2012. godine.

Što se tiče aerodroma u Tivtu, doputovalo je 664.380 putnika, što je povećanje od 19 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *