Volvo i Electrolux ukidaju 4000 radnih mjesta

Dodajte komentar

Švedske kompanije Volvo i Electrolux najavile su u petak da će ukinuti ukupno 4.000 radnih mjesta širom svijeta nakon što su objavile razočaravajuće poslovne rezultate za treće tromjesečje.

Dvije kompanije veliki su igrači u automobilskoj i industriji kućanskih uređaja, a u odvojenim su saopštenjima objavile da planiraju ukinuti po 2.000 radnih mjesta.

U sklopu najavljenog programa efikasnijeg poslovanja donesena je okvirna odluka o smanjenju broja zaposlenih i savjetodavnih saradnika na poslovima koji traže visoke kvalifikacije kao i onih u pomoćnim službama za oko 2.000“, saopšteno je iz Volva.

U trećem tromjesečju neto prihodi Volva pali su pet posto, na 64,9 milijardi kruna (7,4 milijarde eura). Neto dobit smanjena je jedan posto i iznosila je 1,4 milijarde kruna. Izvršni direktor Volva Olof Persson rekao je da je treće tromjesečje “obilježila nastavljena sveobuhvatna obnova kamionskog programa grupe i činjenica da smo ušli u novu fazu razvoja grupe usredsređenu na konkretne mjere pojednostavljivanja i poboljšanja efikasnosti našeg poslovanja”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Volvo Group ukupno zapošljava 112.000 radnika.

Proizvođač kućanskih uređaja Electrolux najavio je program rezanja troškova, a uglavnom će se sprovoditi u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi.

“Mjere će obuhvatiti oko 2000 zaposlenih”, saopšteno je iz Electroluxa. Kompanija je predstavila program paralelno objavi poslovnog izvještaja za treće tromjesečje koje je pokazalo stagnaciju neto prihoda u odnosu na godinu ranije, na 27,1 milijardu kruna. Neto dobit iznosila je 655 miliona kruna, što je 28,9 posto manje nego u istom razdoblju 2012. U zapadnoj Evropi prodaja Electroluxovih proizvoda pala je jedan posto u odnosu na godinu ranije. Electrolux zapošljava 60.200 ljudi širom svijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *