S&P 500 na novom rekordu

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 dostigao novi rekordni nivo, četvrti dan zaredom, jer su slabiji nego što se očekivalo podaci s tržišta rada ojačali uvjerenje ulagača da će Fed odluku o smanjenju podsticajnih monetarnih mjera odgoditi za iduću godinu.

Dow Jones ojačao je 75 bodova, ili 0,49 odsto, na 15.467 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 odsto, na 1.754 boda, a Nasdaq indeks 0,24 odsto, na 3.929 bodova.

U SAD-u je u septembru otvoreno 148.000 novih radnih mjesta, znatno ispod 180.000 koliko se očekivalo, što ukazuje na spori rast američke ekonomije, premda je stopa nezaposlenosti skliznula sa 7,3 na 7,2 odsto.

Zbog toga većina analitičara smatra da će američka centralna banka još pričekati prije nego što smanji podsticajne monetarne mjere. Smanjenje podsticajnih mjera očekivalo se još u septembru, no centralna je banka tada odlučila zadržati postojeći nivo otkupa državnih i hipotekarnih obveznica, kako bi podstakla kreditiranje, a time rast ekonomije.

Špekulisalo se da bi Fed u decembru mogao smanjiti te podsticajne mjere, no sada većina analitičara smatra da to neće učiniti sve dok podaci ne pokažu da se tržište rada brže oporavlja i dok početkom iduće godine američki Kongres ne postigne dogovor o budžetu i povećanju nivoa zaduživanja države.

„Još jedan slab izvještaj o zapošljavanju navodi na zaključak da će Fed nastaviti voditi vrlo labavu monetarnu politiku do početka iduće godine, a tržište voli podršku centralne banke“, kaže Darrell Cronk, direktor u Wells Fargo Private Bank.

Podršku tržištu pružaju i solidni kvartalni poslovni izvještaji kompanija. Većina njih ostvaruje bolje rezultate nego što se očekivalo, no to im nije teško jer su procjene analitičara niske.

Prema podacima Reutersa, od 128 kompanija koje su dosad objavile izvještaje, a čije su akcije sadržane u S&P 500 indeksu, njih 63,3 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara, što je nešto više od istorijskog prosjeka od 63 odsto.

Pritom je 52,3 odsto kompanija nadmašilo očekivanja po pitanju prihoda, dok istorijski prosjek iznosi 61 odsto.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 odsto, na 6.695 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,90 odsto, na 8.947 bodova, a pariški CAC 0,43 odsto, na 4.295 bodova. (capital.ba)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *