Progresivno oporezivanje, veća nezaposlenost

Dodajte komentar

Uvođenje progresivnog oporezivanja u crnogorski poreski sistem imalo bi vrlo ograničene fiskalne efekte, dok bi dugoročni i indirektni bili negativni kako za pojedinca, tako i za poslovanje privrednih subjekata, te ekonomiju u cjelini, ocijenili su iz Privredne komore Crne Gore.

Smatraju da bi efekti uvođenja progresivnog poreza bili bi vrlo ograničeni posebno kada se ima u vidu mali broj poreskih obveznika u Crnoj Gori, te da ono može uticati na svega tri odsto zaposlenih.

Polazište je, ocijenili su PKCG, da uvođenje progresivnog oporezivanja ne stimuliše borbu protiv sive ekonomije, jer postoji opasnost da će to podstaći pojedine obveznike da iskazuju manju dobit od realne, kao i manje dohotke kada su u pitanju porezi na zarade, te da zapošljavaju radnu snagu mimo zakonske procedure.

„Budući da je jedno od prioritetnih opredjeljenja Vlade Crne Gore stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za privlačenje stranih investitora, otvaranje novih radnih mjesta, što u krajnjem treba da doprinese rastu crnogorske ekonomije, progresivnim oporezivanjem postiglo bi se upravo suprotno – povećala bi se nezaposlenost, te stvorio nepredvidljiv i neizvijestan poslovni ambijent“, saopšteno je iz PKCG, prenosi portal rtcg.me.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pored toga, kompanije, odnosno poreski obveznici, bi imale dodatne troškove prilikom obračuna i naplate poreza – izmjena programa, popunjavanje raznih obrazaca, obuke zaposlenih.

„Takođe, prelaskom na progresivno oporezivanje, usljed uvođenja komlikovanijeg sistema naplate poreza, povećali bi se troškovi poreske administracije“, smatraju u PKCG.

Uvođenje progresivnog oporezivanja na dobit, koje bi donijelo ograničen fiskalni efekat od oko milion eura, narušava, kako su kazali, osnovni princip pravednosti, odnosno jednakosti oporezivanja, to jest favorizuje one koji stvaraju manje u odnosu na vrijedne i uspješne, na koje bi ovakva poreska politika destimulativno djelovala.

„Zato se predlaže zadržavanje sistema proporcionalnog oporezivanja dobiti pravnih lica, te traži da se razmotri mogućnost uvođenja poreskih olakšica za privredne subjekte koji stvaraju više – da se preduzeća koja iskazuju dobit veću od 100.000 eura opterete manjom poreskom stopom“, istakli su iz PKCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *