Banco Popolare napušta Hrvatsku, poslovanje kupuje OTP

Dodajte komentar

Nakon što se početkom godine povukla s mađarskog tržišta, prodajom male podružnice za pola miliona eura zajmodavcu MagNet, Banco Popolare, čini se, planira odlazak i iz Hrvatske. U dubinskom snimanju njihovog poslovanja, prema pouzdanim informacijama, trenutno je OTP, a u “izviđanju” su bili i predstavnici KentBanke.

Interesenata za preuzimanje ima s obzirom na to da je banku vlasnik u više navrata dokapitalizovao i osigurao joj primjerenu kapitalnu adekvatnost, a poslovanje joj je u proteklih nekoliko godina prilično posloženo. No, italijanski vlasnici u hrvatskom bankarskom sektoru očito više “ne vide kruha”. Premda u OTP-u nisu direktno potvrdili da sprovode “due dilligence”, nisu to ni opovrgnuli, a iz njihovog se odgovora na pitanje o interesu za BPC može iščitati da on – postoji.

“OTP banka je predala neobvezujuću ponudu za privatizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB), što znači da smo zainteresovani za širenje na hrvatskom tržištu. Na žalost, o drugim detaljima ne možemo davati izjave“, odgovorili su iz OTP-a. Nisu željeli komentarisati je li im Bano Popolare plan B u slučaju da ih Erste banka izgura iz trke za HPB, niti imaju li dovoljno kapitala da preuzmu obje banke za koje se zanimaju. No, iz njima bliskih krugova poručuju da onda kad se banka želi širiti ima i kapitala za to.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Uostalom, i sam Sándor Csányi (predsjednik NO-a mađarskog OTP-a op.a.) najavio je širenje i akvizicije kad je OTP ušao u Hrvatsku”, podsjećaju. Za razliku od njih, iz KentBanke opovrgavaju interes za BPC.

– “Informacija o preuzimanju Banco Popolare Croatia od strane KentBanke i sprovođenju due dilligenca je netačna”, jasni su u banci. Iz Bance Popolare do zaključenja broja nisu odgovorili na naš upit, piše Poslovni.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *