Od četvrtka Kongres računovođa u Bečićima

Dodajte komentar

Osmi kongres računovođa i revizora Crne Gore biće održan  od 17. do 19. oktobra u Bečićima na temu “Perspektive računovodstveno-finansijske profesije u procesu pridruživanja EU”, najavio je na današnjoj konferenciji Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore.

Portparol Kongresa Snežana Ivanović, kazala je da Kongres ima za cilj da ukaže na karakteristike i prednosti efikasnih finansijskih sistema izvještavanja, da podrži ekonomski razvoj Crne Gore, kao i ulazak u Evropsku uniju, ali i da izgradi svijest profesionalne računovodstvene zajednice o izazovima i mogućnostima koje su pred nama u ispunjavanju tih ciljeva. 

Kongres će otvoriti predsjednik UO Instituta sertifikovanih računovođa Vinko Nikić, gradonačelnik Opštine Budva Lazar Rađenović, ministar finansija Radoje Žugić i direktor Poreske uprave Milan Lakićević.

“Misija Instituta je da jača i razvija računovodstvene profesije sposobne da pruže usluge visokog kvaliteta od javnog interesa, primjenom standarda profesionalnog pionašanja, u skladu sa etičkim kodeksom.  Putem svog programa edukacije Institut proizvodi kompletne računovodstvene profesionalce sposobne da se nose sa savremenim trendovima poslovanja”, rekao je predsjednik UO Instituta Vinko Nikić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je, takođe, kazao da tema Kongresa nije slučajno odabrana i da Kongres predstavlja odličnu priliku za prikupljanje iskustava i mišljenja na temu kako se boriti sa izazovima koji nam slijede.

“Postoji mnogo prostora za dalje unaprjeđivanje računovodstveno finansijske profesije, kako putem podizanja nivoa kvaliteta finansijskog izvještavanja tako i jačanjem revizije finansijskih iskaza”, istakao je Nikić.

Igor Pavićević, generalni sekretar Instituta sertifikovanih računovođa kazao je da je održavanje ovakvih međunarodnih skupova od velikog značaja, pogotovo, jer je Crna Gora svakim danom sve bliža rješavanju pitanja ulaska u EU.

“Na kongresu će biti riječi o vrlo složenim zahtjevima za računovodstvenu profesiju po novoj Direktivi EU, koja je donijeta u junu 2013. godine, a o kojoj će govoriti Petr Kritz, potpredsjednik Evropske federacije računovođa, zatim Marjan Odar iz Slovenačkog institute za reviziju kao, članovi crnogorskog pregovaračkog tim sa EU, ako i predstavnici računovodstvenih saveza iz regiona. Složeni zahtjevi tiču se povećanja krivične odgovornosti, uvođenja obavezne revizije i za srednja pravna lica, smanjivanja pragova razvrstavanja pravnih lica i uvođenje “Mikro” pravnih lica, transparentnog objavljivanja finansijskih izvještaja”, rekao je on.

Danko Dragović, samostalni savjetnik u Ministarstvu finansija kazao je da je, potpisivanje sporazuma između Ministarstva finansija i Svjetske banka, kojom je Crnoj Gori odobrena donacija od pola miliona dolara sa ciljem realizacije projekta koji se odnosi na izgradnju sistema za javni nadzor i kontrolu kvaliteta rada revizora i operativnog tijela zaduženog za samu kontrolu, najvažnija stvar koja se dogodila u prethodnoj godini dana, odnosno od prošlog Kongresa.

On je, takođe, istakao značaj Instituta u računovodstvenoj praksi u realizaciji pojedinih odredaba Zakona o računovodstvu, sa posebnim akcentom na proces edukacije.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *