Nobel za ekonomiju trojici američkih ekonomista

Dodajte komentar

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za ekonomiju dobili su američki ekonomisti Eugene Fama, Lars Peter Hansen i Robert Šiler (Shiller) za rad na empirijskoj analizi cijena aktive, saopšteno je danas iz Kraljevske švedske akademije u Stokholmu.

U obrazloženju se navodi da je Fama s kolegama 60-ih godina ustanovio da je kratkoročno izuzetno teško predvidjeti cijene akcija, pošto nove informacije brzo ulaze u cijene.

Ti nalazi su imali značajni uticaj na istraživanja, ali i ponašanje na tržištima, prije svega na pojavu takozvanih “indeksnih fondova”, odnosno investicionih fondova koji sačinjavaju akcije svih kompanija s berzanskog indeksa.

Šiler je, međutim, ustanovio da iako skoro da nije moguće predvidjeti cijene akcija za period od nekoliko dana, da to ne važi za periode od više godina.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je ustanovio da cijene akcija fluktuiraju znatno više nego dividende korporacija i da odnos cijena prema dividendama teži da pada kada je visok, a da raste kada je nizak. Ovaj obrazac ne važi samo za akcije, već i za obveznice i drugi kapital.

Hansen je razvio statistički metod koji je posebno pogodan za testiranje teorija u analizi cijena, navodi se u obrazloženju Kraljevske švedske akademije nauka.

Nobelova nagrada za ekonomiju, ustanovljena je 1968. godine. Pored medalje laureati dobijaju ček na iznos od 8 miliona švedskih kruna (1,2 miliona dolara).

Nobelom za ekonomiju završava se ovogodišnja serija dodjele ovih prestižnih priznanja.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *