SAD: Indeksi oštro pali

Dodajte komentar

Cijene akcija na Vol stritu u utorak su oštro pale, dok je VIX indeks straha dostigao najviši nivo u tri mjeseca, jer se ulagači plaše posljedica političke krize u Vašingtonu na fiskalnu situaciju i ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država.

Dow Jones je oslabio 1,07 odsto na 14.776 bodova, S&P 500 1,23 odsto na 1.655 poena, a Nasdaq dva odsto na 3.694 boda, prenosi SEEbiz.

Republikanci i demokrate u američkom Kongresu nijesu se pomjerili s mrtve tačke po pitanju budžeta, iako je prošlo sedam dana od kada državne službe u SAD ne rade. Američki predsjednik Barack Obama u utorak je kazao da je spreman da pregovara o budžetskim pitanjima samo ukoliko republikanci brzo i bezuslovno pristanu na dogovor o otvaranju državnih službi i povećanju dozvoljenog zaduživanja države.

Rok za dogovor o povećanju zaduživanja ističe za osam dana, a ako se do tada republikanci i Obama ne usuglase, američka vlada 17. oktobra neće moći da izmiri finansijske obveze, što bi snažno uzdrmalo tržišta.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na nesigurnost ulagača ukazuje dalji rast indeksa straha Čikaške berze opcija, skoro pet odsto. Taj indeks je u posljednje tri sedmice skočio više od 50 odsto, dostigavši najviši nivo od polovine juna, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfolije od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Potpuno u sjeni političke borbe u Vašingtonu prošao je početak sezone objavljivanja poslovnih rezultata kompanija za treće tromjesečje.

Cijena dionice Alcoe porasla je 1,6 odsto, nakon što je najveći američki proizvođač aluminijuma objavio podatke o nešto boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo.

Pale su i cijene akcija na evropskim berzama. Londonski FTSE indeks skliznuo je u utorak 1,11 odsto na 6.365 bodova, frankfurtski DAX 0,42 odsto na 8.555 poena, a pariski CAC 0,77 odsto na 4.133 boda.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *