KAP i zvanično bankrotirao

Dodajte komentar

Privredni sud u Podgorici proglasio je bankrot u Kombinatu aluminijuma Podgorica KAP, saopštio je predsjednik tog suda Dragan Rakočević. Podsjećamo da je rok za dostavljanje plana reorganizacije za KAP istekao je juče, pa su se time stekli svi uslovi da se proglasi bankrot kompanije.

Rakoćević je CdM-u potvrdio da je odluku o proglašenju bankrota KAP-a donio jutros.

„Bankrot znači da će se imovina Kombinata prodavati u cjelini ili će se, ako se povjerioci saglase, obaviti prodaja fabrike kao pravnog lica“, pojasnio je ranije Rakočević, prenosi Cdm.

Prema njegovim riječima u tom slučaju stečajni postupak se obustavlja, a novi kupac može zadržati ime fabrike i nastaviti sa obavljanjem djelatnosti bez ikakvih opterećenja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Novac od prodaje čini stečajnu masu iz koje se namiruju povjerioci.

Rakočević je ocijenio da je to dobro zakonsko rješenje i da će odbor povjerilaca, koji čine Vlada, Elektroprivreda i ruski CEAC, dati saglasnost.

„Zbog hitnosti slučaja, već smo na startu popisali imovinu. Očekujemo da će vještaci ovih dana uraditi procjenu čime će se za oko 20 dana steći uslovi za objavljivanje prvog oglasa za prodaju imovine KAP-a“, precizirao je Rakočević.

Ukupna potraživanja prema KAP-u iznose 459,6 miliona, od čega je stečajni upravnik Veselin Perišić osporio 100,3 miliona.

Od 20 odsto osporenih potraživanja, može se očekivati da se prizna oko 50 odsto. Teško je očekivati da se od prodaje KAP-a podmire sva potraživanja“, zaključio je Rakočević.

Podsjećamo da je stečaj u KAP-u uveden 8. jula, a od sredine jula njime upravlja državni Montenegro bonus.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *