Finansijsko nevjerstvo: Najčešće laži

Dodajte komentar

Studija provedena u Baltimoru pokazuje zanimljive rezultate po pitanju o čemu lažemo, kome i kada.

Lagati generalno nije dobra ideja, a nerijetko ćete tim činom i povrijediti mnoge oko sebe, no moralnost i apsolutne vrijednosti su jedna, a stvarni život druga stvar.

Nova studija pokazala je da čak 77 odsto roditelja laže svojoj djeci o finansijama, a samo 15 odsto govori istinu, ali samo jednom sedmično.

Kada je riječ o bračnim partnerima, gotovo polovina Amerikanaca laže svojim životnim saputnicima, navedeno je u istraživanju o “finansijskoj nevjeri”.

Ove brojke za sobom povlače pitanje je li ikad u redu lagati o novcu.

– Naravno, tvrdi Mark La Spisa, predsjednik firme Vermillion koja se bavi finansijskim savjetovanjem. “Novac je privatna stvar i niste obavezani da djelite informacije o njemu sa svim članovima porodice. Zapravo, ponekad vas previše govora o novcu može učiniti žrtvom, piše Huffington Post.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na kraju, neke su laži smišljene u najboljoj namjeri. Borite li se s ozbiljnim novčanim problemima, vjerovatno to ne želite podjeliti s vašim djetetom koje je premlado da pravilno shvati problem.

Procjenjeno je da oko šest miliona Amerikanaca svoje finansijsko stanje krije od ljudi važnih u njihovim životima, a to sve čine zbog osjećaja finansijske nezavisnosti, piše u anketi CreditCardsa.

Mikelann Valterra, finansijska savjetnica i autorka knjiga “Zašto žene zarađuju manje”, vjeruje da je uvijek bolje podjeliti istinu sa svojim partnerom. Drugim rođacima i široj porodici, kako tvrdi, ipak ne dugujete nikakva objašnjenja.

Spisateljica iz Toronta, Samantha Kemp-Jackson, objasnila je zašto laže svojih četvoro djece. “Oni ispituju pitanja svakih pola minute i ne možete na svako od njih povesti duboku diskusiju jer bi to potrajalo čitave dane i noći. Stoga mi se čini sasvim normalno ponekad im reći da više nemam novca na računu kad požele nešto preskupo”.

Robert Feldman, profesor psihologije na Univerzitetu u Massachusettsu i pisac, tvrdi da je sasvim u redu na pitanja koliko zarađujemo, koliko novca imamo i koliko smo platili nešto odgovoriti kako je riječ o privatnim stvarima o kojima ne želite razgovarati.

“Iskrenost možda nije savršena politika, ali je i dalje najbolja”, zaključio je Feldman.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *