Admiral Markets: Euro posustaje, funta i dalje jača!

Dodajte komentar

Prošle sedmice nije bilo mnogo važnih vijesti za valutno tržište pa nije bilo ni mnogo promjena u kursevima najtrgovanijih valuta. Kretanje koje vrijedi spomenuti je nastavak jačanja britanske funte, koja je prošle sedmice ojačala dodatnih 1% u odnosu na američki dolar i euro.

Funta se u pravilu kreće u istom smjeru u odnosu na dolar kao i euro, no prošle nedjlje došlo je do odstupanja od ovog pravila. Euro je cijele sedmice ostao na nivou od oko 1,3500 u odnosu na dolar, a funta je nastavila jačati te trenutno kurs GBP/USD iznosi 1,6150, što je najvišai nivo  od početka ove godine. Uzrok jačanja GBP u odnosu na sve ostale natrgovanije valute su dobri podaci o stanju britanske ekonomije radi kojih tržišta očekuju da će britanska centralna banka, prije nego se do sada očekivalo, prekinuti programe podsticanja privrede te početi podizati kamatne stope što redovno dovodi do jačanja valute.

Dodatni uzrok raskoraka u kretanju britanske funte i eura je sigurno i odnos špekulativnih pozicija velikih investitora na tržištu futures-a. U zadnjem izvještaju se vidi da na euru odnos kupovnih i prodajnih naloga 67% naspram 33%, dok je na funti odnos kupovnih i prodajnih naloga 51% naspram 49%. To znači da bi funta i dalje trebala bolje prolaziti nego euro.

I ostale najtrgovanije valute nisu imale ujednačen smjer kretanja prošle nedjelje, australijski i novozelandski dolar su slabili, dok su švajcarski franak, japanski jen i kanadski dolar blago ojačali u odnosu na američki dolar.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ove sedmice je najavljeno nekoliko događaja na koje treba obratiti pažnju radi mogućeg uticaja na kretanje valuta. Konferencije za novinare imaju evropska i japanska centralna banka (u srijedu i petak, respektivno),u petak izlaze podaci novootvorenim radnim mjestima u SAD-u, a iz Australije stiže više važnih podataka ove nedjelje. Raspored svih najavljenih vijesti možete pratiti u ekonomskom kalendaru na stranicama Admiral Marketsa.

Koji bi bio najizgledniji scenario kretanja valuta idućih sedmica?

Budući da već 10-ak dana EUR/USD ne uspijeva doći iznad vrha na približno 1,3550 iako su npr. britanska funta i švajcarski franak u istom periodu jačali, moguće je da za sada euro nema snage značajno porasti sa sadašnje nivoe te se može očekivati korekcija od barem nekoliko posto idućih nedjelja ili mjeseci. Ukoliko se za vrijeme korekcije dogodi nekoliko negativnih iznenađenja iz Evrope ili nekoliko pozitivnih iznenađenja iz SAD-a, moguće je da očekivana korekcija preraste u novi padajući trend na EUR/USD, koji bi imao potencijal dosegnuti značajno ispod 1,30  idućih nekoliko mjeseci.

Današnju tehničku analizu valutnog para EUR/USD pogledajte OVDJE a svakodnevnu tehničku analizu glavnih valutnih parova pratiti možete na ovoj stranici.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar,
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *