Anreas Treichl: Crna Gora može biti u grupi uspješnih zemalja

Dodajte komentar

Crna Gora se može pridružiti grupi uspješnih evropskih zemalja, ukoliko strane direktne investicije (SDI) koje privuče budu vodile lokalnim investicijama i kreiranju bogatstva, ocijenio je izvršni direktor Erste grupe, Andreas Trajhl /Treichl/.

On smatra da država ne može da živi od stranog novca, već se mora kreirati bogatstvo u samim državama.

Međutim, kako je kazao, država mora da osigura da 90 do 95 odsto stvari u okviru projekta bude proizvedeno u Crnoj Gori i 99 odsto zaposlenih bude domača radna snaga.

»To je deset puta važnije nego da se razvija neka vrsta industrije«, poručio je Trajhl.

Banke, kako je dodao, mogu da doprinesu da strane direktne investicije rezultiraju kreiranjem bogatstva u lokalnioj ekonomiji.

„Mislim da je ovo zadatak gdje banke mogu da doprinesu i pomognu zemlji da razvoje mala i srednja preduzeća tako što će obezbjeđivati dobre izvore finansiranja“, rekao je Tajhl.

Prema njegovim riječima, prednosti Crne Gore su to što je jedna od najljepših država svijeta.

„U pogledu finansijske situacije ste negdje na sredini. Ona nije odlična, ali nije ni tako loša. Imate neke probleme u finansijskom sistemu, ali oni nijesu dramatični. Mislim da Centralna banka radi dobar posao u smislu rješavanja tih problema«, rekao je Trajhl.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On smatra da se u narednom periodu Evropa više neće dijeliti na istočnu i zapadnu već na uspješnu i neuspješnu.

»Želim da Crna Gora bude u grupi uspješnih. One države koje dobro povežu različite sfere kao što je politika, finansije, razvoj, biće uspješne. Ako želite da vidite kako neko može biti uspješan u Crnoj Gori obratite pažnju na Erste banku«, naveo je Trajhl.

Prema njegovim riječima, Erste banka u Crnoj Gori je jedna od najuspješnijih iz grupacije.

»Kada bi sve banke u Crnoj Gori bile uspješno kao Erste, to bi bilo korisno za cijelu privredi i Crna Gora bi bila jedna dobra priča«, ocijenio je Trajhl.

Na pitanje da li Erste razmatra preuzimanje banaka Hypo Alpe Adria grupe, Trajhl je odgovorio da su oni bili pokazali interesovanje za banku u Srbiji, ali ne misli da će se to desiti.

»Vjerujem da austrijska Vlada pokušava odjednom da proda Grupu, a ne banku po banku. Ali, mislim da je naš menadžment u Crnoj Gori dovoljno dobar da može da upravlja i mnogo većom bankom ukoliko se ukaže prilika«, kazao je Trajhl.

On je poručio da će Erste banka pomoći crnogorskoj Vladi da nađe najbolje rješenje prilikom planiranog zaduživanja od oko 100 miliona EUR.

Prema njegovim riječima, nekada je bolje zaduživanje putem euroobveznica, a nekada je bolje to uraditi na domaćem tržištu.

Trajhl smatra da je 100 miliona EUR prilično velika suma za Crnu Goru i država mora da postigne najbolju cijenu, što zavisi i od interesovanja za obveznice.

»Teško je odgovoriti na pitanje šta je najbolje rješenje. Na 100 miliona EUR kamata od jedan odsto je million, što nije mala svota za Crnu Goru«, zaključio je Trajhl.

Erste grupa je jedna od vodećih finansijskih institucija na području centralne i istočne Evrope. Ima oko 46 hiljada zaposlenih koji opslužuju oko 16,6 miliona klijenata u mreži od 2,9 hiljada filijala.

Zvanično saopštenje, via [email protected]

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *