Afirmisati i umrežiti žensko preduzetništvo zemalja regiona

Dodajte komentar

Prije dva dana u Nišu je završena  Međunarodna konferencija žena preduzetnica, koja je obuhvatala dva događaja:„Preduzetnice za novo doba: nove mogućnosti za oživljavanje privrede u regionu“ i “B2B- Žene preduzetnice u razvoju”. Konferenciju su organizovali Evropska mreža preduzetništva (EEN), Udruženje poslovnih žena Srbije i Institut Mihailo Pupin iz Beograda.

Na ovom događaju je učestovalo  180 preduzetnica iz više zemalja: Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Švedske, Belgije, Italije, Španije, Grčke, Mađarske, Slovačke, Poljske, Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, i naravno zemlje domaćina Srbije. Pored preduzetnica skupovi su okupili i brojne predstavnike domaćih i međunarodnih institucija nadležnih za razvoj preduzetništva i privrede.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

EEN je evropski projekat koji u Srbiji implementira Nacionalna agencija za regionalni razvoj u konzorcijumu sa univerzitetima u Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Institutom „Mihajlo Pupin“, koji je i jedan od organizatora ,do sada najvećeg B2B susreta preduzetnica, s obzirom da je učestovalo čak 120 njih preduzetnica za poslovno umrežavanje. Za uspješnost ovog jedinstvenog poslovnog događaja važnu ulogu su imali i ko-organizatori: EEN Švedske, EEN Slovačke, EEN Mađarske, EEN Makedonije i EEN Crne Gore (Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća Crne Gore), koji su doveli značajan broj svojih kompanija.

Pored B2B Foruma održane su i panel diskusije na temu institucionalne podrške ženskom preduzetništvu, sa učesnicima iz Srbije, Švedske i SAD,kao i okrugli sto na temu, pristup finansijama koji su moderirali predstavnici BAS programa Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji.

Institucionalnu podršku konferenciji pružili su Ministarstvo privrede Srbije, Ambasada SAD u Srbiji, Ekonomsko socijalni komitet Evropske unije, Direkcija za regionalni razvoj i projekat menadžerka Evropske mreže preduzetnika (EEN), BAS program Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji, Britansko-srpska privredna komora i Evropska mreža preduzetništva iz Geteburga,Švedska.

Tokom svih gore navedenih događaja, potpredsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović imala je sastanke sa predstavnicama asocijacija preduzetnica iz drugih zemalja, među kojima izdvajamo, AT CONSULTING-Tijana Sekulic ,Beograd, MADI GROUP-Madi Sharma (Velika Britanija-London), PR COMMUNICATION AGENCY-Jasmina Latinović (Srbija-Beograd), AGENCIJA PLAN PLUS-Dragana Vukadinovic (Srbija-Niš), ASSOCIATION OF WOMEN ENTREPRENEURS ONE-Aida Zubčević (BiH), VARAŽDINSKI OBRTNIČKI PORTAL-Ivana Ipša (Hrvatska), MAGDEBURGŠKA PRIVREDNA I INDUSTRIJSKA KOMORA-Katharina Berger (Njemačka-Sachsen-Anhalt) i IPR JURISTBYRA AB-Iva Parizkova (Šwedska-Malme), UDRUŽENJE ŽENA VIZIJA-Biljana Planić (Srbija-Kragujevac), ELITE- Asocijacija zena menadzerki-Olgica Iloska (Makedonija).

Tokom  razgovora gospođica Dautović i njene sagovornice su razmijenile mišljenje o izvorima finasiranja, preporukama predstavnica zemalja učesnica za start-up u biznisu, osnaživanju i jačanju žena, umrežavanju, konkurentosti preduzeća i osvajanju tržišta.

Postignut je dogovor o zajedničom učešću u svim budućim projektima i afirmaciju ženskog preduzetništva zemalja regiona i njihovo umrežavanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *