Godišnjica proglašenja ekološke države

Dodajte komentar

Zbog svojih izuzetnih prirodnih ljepota i vrijednosti dio prostora Durmitora još 1952. proglašen je za Nacionalni park, a 1978. donesen je zakon o NP “Durmitor” kojim je obuhvaćeno šire područje masiva Durmitora sa kanjonima Tare i Sušice.

Prirodne vrijednosti Durmitora i Tare dobile su i dvostruko međunarodno priznanje i zaštitu. Rijeka Tara je 1977. upisana na lisu svjetskih prirodnih dobara, a cijeli prostor NP “Durmitora” je 1980. stavljen na listu svjetske prirodne i kulturne baštine.

Sve ovo bio je razlog da poslanici tadašnjeg saziva Skupštine Crne Gore 20. septembra 1991., na jednom proplanku pored Crnog jezera, usvoje Deklaraciju o ekološkoj državi Crnoj Gori, kojom je uspostavljen državni odnos sa prirodom, a Žabljak postao prva ekološka prijestonica prve ekološke države na svijetu.

Nakon 22 godine u ekološkoj prijestonici, jedino će NP “Durmitor” obilježiti taj datum akcijom čišćenja i uređenja prostora oko Doma Nacionalnog parka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Direktor Parka, Tomo Pajović ocijenio je da su iako suočeni sa brojnim teškoćama u minulom periodu u toj instituciji uspjeli da očuvaju osnovne prirodne vrijednosti parka.

“U potpunosti smo uspjeli da zaštitimo posebno prve zone zaštite, ali i širi prostor parka i sigurno se radi o najočuvanijem Nacionalnom parku u okruženju. Imamo problem sa pretjeranom urbanizacijom, ali to nijesmo mogli da spriječimo sami jer je bila potrebna pomoć i drugih nadležnih organa i u tom segmentu imamo propusta, ali generalno gledano NP “Durmitor” je očuvan i u narednom periodu očekujem da ćemo imati još bolju zaštitu prirode”, kazao je Pajović. (Radio Crne Gore)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *