Euro je ludorija

Dodajte komentar

Svijet je pun ludorija, a jedna od njih je euro, rekao je nekadašnji član upravnog odbora Centralne banke Njemačke Tilo Sarazin u Beču.

On je, pred više od 650 učesnika skupa u bečkoj palati Hofburg, sinoć ponovio svoj stav da Evropi nije potreban euro i izjasnio se za političku uniju ili labavi monetarni savez EU.

“Bila je greška uvesti zajedničku valutu, prije nego što se uspostavi savezna Evropska država”, ocijenio je Sarazin, prenose Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, statistika jasno dokazuje da euro nije podstakao blagostanje i privredni rast, ali je u kriznim zemljama doprinio značajnom pogoršanju stanja.

Sarazin je kritikovao što su pojedine članice EU preuzele dugovanja drugih država i što Evropska centralna banka podržava budžete otkupom državnih obveznica.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je uvjeren da Evropska centralna banka želi da spriječi raspadanje zajedničke valute.

Sarazin smatra da je potrebno da postoji mogućnost istupanja iz monetarne unije, posebno za zemlje koje zadaju brigu kao što su Grčka, Portugalija ili Španija. Samo tako, dodao je on, moguće je dugoročno ponovo uspostaviti konkurentnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *