Evo koje akcije investitori mjerkaju na regionalnim berzama

Dodajte komentar

Investitorima u regionu, na Beogradskoj, Zagrebačkoj i Ljubljanskoj berzi interesantne su samo akcije 13 kompanija, tvrdi investicioni portal Capital. A sudeći po visini prometa, čak ni toliko.

Naime, akcije 13 kompanija na ovim berzama u regionu “zaslužne” su za više od polovine prometa.

Na Zagrebačkoj berzi još je i najbolje stanje, slijedi Beogradska berza, dok je na Ljubljanskoj berzi daleko najlošija situacija u posljednjih šest mjeseci.

Na slovenačkom tržištu kapitala daleko najatraktivnije su akcije Krke koja je u posljednjih šest mjeseci imala promet od ukupno 52,14 miliona eura. Posle njih, tu su i akcije Triglav oasiguranja, druge po likvidnosti. Zajednički promet ovim akcijama iznosi 85,54 miliona euvra, što je poražavajućih 63,53 odsto ukupnog akcijskog prometa u Ljubljani.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na Beogradskoj berzi četiri akcije čine, može se reći, pola tržišta kapitala. Najatraktivnija je kompanija NIS koja je u posljednjih šest mjeseci ostvarila ukupni promet od 1,12 milijardi dinara.  Uz tu kompaniju, investitori najviše pažnje dali su AIK banci s prometom od 867,64 miliona dinara. Slijede Soja Protein i Energoprojekt. Promet akcijama ove četiri kompanije ukupno iznosi 2,67 milijardi dinara, dakle gotovo pola aktivnosti na Beogradskoj berzi.

Na Zagrebačkoj berzi investitorima je već godinama najatraktivnija akcija Hrvatskog telekoma. Uz nju, ulagači preferiraju akcije koje čine sastav “blue chip” indeksa CROBEX10.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *