Kako da postanete Voren Bafet?

Dodajte komentar

Čak 80 odsto menadžera koji upravljaju fondovima nisu u stanju da pobijede tržište, odnosno njihovi fondovi imaju manji prinos od cijelog tržišta, piše Business.hr.

Zato je urednik rubrike Investitor magazina Forbs Metju Šifrin odlučio da pronađe deset najboljih ulagača amatera i na osnovu njihovog iskustva napravi priručnik za investitore koji će od od svakog napraviti malog Vorena Bafeta iz komšiluka.

Na osnovu istraživanja i razgovora s najuspješijim “malim Bafetima” Šifrin je sastavio listu 10 najvažnijih savjeta za svakog ulagača.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

1. Koncentrisani portfolio može da upali – Iako se svi zaklinju u ulaganje na raznim stranama, mnogi investitori do uspjeha su došli uz veoma mali broj dionica u koje su ulagali. Bolje je koncentrisati se na mali broj dionica u koje vjerujete nego se raširiti i time ugroziti prinos.

2. Kupujte dionice s malim udjelom duga na ukupnu imovinu – Idealno je ako je dug kompanije u koju ulažete manji od 50% vrijednosti imovine.

3. Nemojte se polakomiti za dividendom – To je zamka. Činjenica da kompanija isplaćuje visoku dividendu ne znači nužno da je zdrava.

4. Ne prihvataj firmine brojke kao neupitne – Vrijednost kompanije je vrlo upitna i ne smije se prihvatati zdravo za gotovo.

5. Izbjegavaj dionice s pričom – Krajnje je nepreporučljivo ulagati u akcije na osnovu glasina ili zato što kompanija izbacuje na tržište gadžet koji vam se sviđa. Brojevi moraju da imaju prednost.

6. Držite se prodajne strategije – Kada jednom odredite na kom cjenovnom nivou ćete izaći iz dionice, držite se tog plana.

7. Potraži dionice koje su podcijenjene zbog privremenog pada – Kada drugi prodaju zbog nekog iracionalnog razloga, treba kupovati, jer dionica ima potencijal na duže staze.

8. Nemojte biti pohlepni – Mnogi čekaju da na dionici zarade nekoliko puta uloženu vrijednost. Treba prodati čim se ostvari zadovoljavajući prinos, a ne čekati da vas dionica vrati na početak ili još niže.

9. Tražite dionice s monopolom ili duopolom – To su kompanije sa sigurnim tržištem, jer je bilo kojem konkurentu preskupo da uđe u borbu sa njima.

10. Izbjegavajte kompanije o kojima kruže glasine – Ako ima ulagača koji se klade protiv vaše kompanije, samo je pitanje vremena kada će i vama postati poznato ono što oni znaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *