Izvezeno zlato iz BiH vrijedno 30 miliona maraka

Dodajte komentar

Izvoz zlata iz BiH u posljednje tri godine povećan je skoro deset puta, što najbolje pokazuje podatak da je za osam mjeseci ove godine vrijednost izvoza tog plemenitog metala iznosila 30 miliona maraka, a u 2010. tek 3,6 miliona KM.Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, jednim dijelom se zlato otkupljeno od građana BiH topi i izvozi iz BiH u zlatnim polugama, ali najvećim dijelom se izvoze zlatni predmeti u onom obliku u kojem su otkupljeni.

– Draguljarski predmeti i predmeti zlatarstva najviše se izvoze u Tursku, Italiju, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Hrvatsku – rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević.

A da je svi više stanovnika koji odlučuju da unovče svoj zlatni nakit, koji godinama imaju i čuvaju, potvrđuju u zlatarama i radnjama koje otkupljuju zlato širom RS.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Ljudi prodaju sve i svašta, od ogrlica, narukvica, minđuša, zlatnih dukata, pa čak i vjenčane burme – ističu u jednoj banjalučkoj radnji koja otkupljuje zlato i dodaju da se otkupna cijena zlata kreće od 15 do 60 maraka po gramu.

Naglasili su da cijena grama zlata isključivo zavisi od broja karata, tako da je najjeftinije, po cijeni od 15 maraka, ono od osam karata, dok se za gram 24-karatnog zlata može dobiti 60 maraka.

– Loša finansijska situacija prinudila je mnoge da se odluče na prodaju zlatnog nakita, čija je vrijednost naglo poraslo u posljednjih godinu-dvije – ističu u zlatarama i dodaju da se zlato prodaje veoma slabo, i to uglavnom u rijetkim prilikama, kada su krštenja ili vjenčanja.

Član Udruženja ekonomista RS „SWOT“ Miloš Todorović istakao je da je viša otkupna cijena zlata u posljednjih nekoliko godina, ali i loša materijalna situacija brojnih domaćinstava, dovela do toga da poraste njegova prodaja, a samim tim i izvoz.

– Iako je posljednjih nekoliko mjeseci cijena zlata nešto „pala“ i dalje veoma dobro posluje većina radnji koje se bave otkupom zlata – istakao je Todorović.

Uvoz

Kada je u pitanju uvoz zlata, za osam mjeseci ove godine u BiH je stiglo zlato i ostali draguljarski predmeti vrijedni četiri miliona maraka. U UIO kažu da se zlato najviše uvozilo iz Italije, Slovenije, Turske i Austrije. (Glas Srpske)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *