Poreske reforme u Srbiji: Tri puta veći porez na stan

Dodajte komentar

Ako se u zakon pretoče aktuelne ideje o poreskoj reformi, građani će naredne godine plaćati i tri puta veći namet na imovinu. Firme će izdvajati i više. Jer više neće biti važno samo kakav objekat imaju, već, prije svega, gdje se on nalazi.

-Reforma poreza na imovinu je u početnoj fazi, ali nam je namjera da svi oni koji posjeduju vrijedne nekretine, za njih plaćaju i adekvatan porez. Naravno, pri izradi konačnog rješenja vodiće se računa o socijalnom položaju građana, pa će za jedan dio vlasnika stanova biti predviđene olakšice.

Prema sadašnjoj računici, za prosječan stan od 60 kvadrata u Srbiji porez će iznositi oko 300 eura. Osnov za obračun poreza biće isključivo tržišna cijena stana. Ona se, inače, utvrjđuje na osnovu najmanje tri prodaje. Ukoliko nije bilo prodaje na teritoriji gdje se stan nalazi, koriste se podaci iz prvog sljedećeg mjesta. Porez na imovinu i dalje bi ostao izvorni prihod opština i gradova. Međutim, plan je da se i republička administracija ozbiljnije uključi u rješavanje problema poreske nediscipline i utaja koje su vrlo česte kada je u pitanju naplata poreza na imovinu, piše Blic, prenosi Capital.

– Opštine i gradovi su do sada naplaćivali porez na imovinu na bazi poreske evidencije koju im dostavlja Poreska uprava. Prijava na listu poreskih obveznika je, inače, obaveza vlasnika nekretnina. Primjetno je da je sve više onih koji imovinu ne prijavljuju, pa tako i ne plaćaju porez. Plan je da oni koji imovinu ne prijave, za to snose ozbiljne sankcije. Studija FREN-a pokazuje da se porez ne plaća na svaku petu kuću u Srbiji. Samo u Beogradu 30 odsto nepokretnosti van je domašaja poreznika.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ako se usvoje ideje koje su trenutno aktuelne u Vladi, ozbiljne promjene u pravilima pri plaćanju poreza na imovinu najviše će ojsetiti vlasnici firmi.

Oni, po već usvojenim zakonima, od naredne godine neće plaćati naknadu za korišćenje gradsko građevinskog zemljišta. Međutim, računa se da će značajnije iznose morati da izdvajaju po osnovu poreza na imovinu.

– Spremaju se rješenja po kojim vlasnici oronulih objekata na vrijednom zemljištu porez plaćaju na bazi istinske cijene. Puno je oronulih hala, baraka, poslovnih prostora na vrlo vrijednom zemljištu. I poznato je da ih mnogi vlasnici i drže samo zato što znaju da imaju mogućnost da zarade bogatstvo prodajući objekat zbog zemljišta. To bi bila kombinacija cijene objekta s tržišnom cijenom zemljišta gde se objekat nalazi – tvrdi izvor “Blica” iz Nemanjine 11.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *