Kina, zemlja milijardera

Dodajte komentar

Broj milijardera u Kini ove godine je prvi put prešao simboličnu brojku od 300.

Druga ekonomija svijeta broji tačno 315 milijardera, što je za 64 više nego 2012, prenio je AFP podatke istraživačkog instituta Hurun.

Vang Đianlin, vlasnik konglomerata Vanda, koji je kupio američki lanac bioskopskih sala AMC, postao je najbogatiji Kinez a njegovo bogatstvo se procjenjuje na 22 milijarde dolara, prema procjenama instituta kao i magazina Forbs.

Prosječno bogastvo 1.000 najbogatijih Kineza kreće se oko 1,04 milijardi dolara.

Nekretnine su glavni izvor bogaćenja kineskih milijardera i to zahvaljujući naporima vlade da ograniči kupovinu nepokretne imovine kao i vrtoglavim rastom cijena.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Bogatstvo Lei Đuna, vlasnika mobilne telefonije Siaomi, u toku prošle godine se usedmostručilo na 2,6 milijarde dolara.

U studiji instituta Hurun objavljenoj u avgustu navodi se da je broj novih milijardera u Kini značajno povećan 2012, kao posljedica usporavanja ekonomskog rasta i propadanja lokalnih berzi.

Kina je krajem 2012. imala 1,05 milion milionera koji posjeduju bogatstvo od bar 1,63 miliona dolara, što je za samo tri odsto više nego 2011, i ujedno najmanje povećanje u posljednjih pet godina.

Ovakva relativna stagnacija milionera delimično se objašnjava usporavanjem kineskog ekonomskog rasta 2012. od samo 7,8 odsto, najmanjim u proteklih 13 godina. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *