Do 2025. godine siromašno još 25 miliona Evropljana

Dodajte komentar

Međunarodna humanitarna organizacija „Oksfam“ saopštila je da postoji rizik da do 2025. godine još 25 miliona Evropljana postane siromašno, ukoliko vlade nastave sa pritiskom uvođenja mjera štednje.

„Način na koji Evropa rješava ekonomsku krizu prijeti da socijalna prava unazadi za decenije. Agresivne mjere štednje u oblastima socijalne pomoći, zdravstva i obrazovanja, smanjenje prava radnika i nepošten porez blokiraju milione Evropljana u krug koji bi mogao trajati decenijama. To je moralna i ekonomska besmislica“, rekla je direktor evropskog ogranka „Oksfama“ Natalija Alonso.

Ona je istakla da deset odsto najbogatijih Evropljana jedini imaju korist od mjera štednje, jer njihovo bogatstvo raste.

Prema njenim riječima, Grčka, Irska, Italija, Portugal, Španija i Velika Britanija, koje najagresivnije uvode mjere štednje, uskoro će imati najneravnopravnija društva u svijetu, ukoliko njihovi lideri ne promjene smjer.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ona je rekla da bi jaz između bogatih i siromašnih u Britaniji i Španiji mogao postati isti kao što je u Južnom Sudanu ili Paragvaju.

Agencija ističe da, ukoliko ne bude promjena, politika mjera štednje mogla bi dovesti da do 2025. godine još između 15 i 25 miliona Evropljana bude ugroženo siromaštvom.

„Time bi broj ljudi ugroženih siromaštvom bio povećan na 146 miliona, što je više od četvrtine stanovništva“, upozorava „Oksfam“ pred sastanak ministara finansija EU u Viljnusu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *