Španija: Kraj dvogodišnje recesije?

Dodajte komentar

Španska vlada je saopštila da je dvogodišnja recesija u toj zemlji dotakla dno, pošto je u avgustu zabilježen šesti uzastopni mjesec smanjenja nezaposlenosti.

U avgustu je registrovano oko 4,7 miliona nezaposlenih lica, što je gotovo nepromijenjeno u odnosu na prethodni mjesec, navedeno je u izvještaju španskog ministarstva rada, a prenosi Frans pres.

Međutim, brisanje 31 osobe sa evidencije nezaposlenih bilo je dovoljno za špansku vladu koja je odmah pozdravila šest uzastopnih mjeseci pada nezaposlenosti.

“Mislim da je kriza dotakla dno. Iako je zadatak koji nam predstoji velik, mogu reći da su ovo ohrabrujući podaci. Najnoviji podaci ukazuju na nešto što smo očekivali, odnosno stabilizaciju tržišta rada”, izjavio je španski ministar ekonomije, Luis de Gindos, za španski radio Kadena Ser, prenosi b92.

Španska državna sekretarka za zapošljavanje, Engrasija Idalgo, saopštila je da su ovi podaci u skladu s drugim pozitivnim ekonomskim pokazateljima, među kojima su poboljšanje povjerenja i konkurentnosti, kao i rast kredibiliteta španske ekonomije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Španija i dalje nastoji da prevaziđe težak period koji je uslijedio poslije pucanja “mjehura nekretnina” u 2008. godini, i koji je uništio milione radnih mjesta, uzrokujući ogroman rast nivoa duga.

Zvanični podaci zasnovani na anketiranju domaćinstava pokazuju da je stopa nezaposlenosti u drugom tromjesečju dostigla 26,26 odsto, što je blago ispod rekordnih 27,16 odsto iz prvog tromjesečja ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *