Rehn: Prerano je za ocjenu da je kriza okončana

Dodajte komentar

Postoje naznake postupnog ekonomskog oporavka u eurozoni, no bilo bi preuranjeno kazati da je kriza okončana, kazao je danas evropski komesar za ekonomiju Olli Rehn.

“Ovog smo ljeta u Evropi svjedočili nizu dobrodošlih naznaka da je evropska ekonomija dosegnula tačku preokreta. Podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) za drugo ovogodišnje tromjesečje potvrdili su početak postupnog, premda i dalje prigušenog oporavka u eurozoni”, kazao je Rehn novinarima na rubu neslužbenog redovnog okupljanja u austrijskom Alpbachu.

Ključne su zemlje za evropski oporavak Njemačka i Francuska, pri čemu bi Njemačka trebala podstaknuti domaću potrošnju a Francuska uložiti veće napore u strukturne reforme, primjerice na tržištu rada i u penzionom sistemu, naglasio je komesar EU-a.

“Ako Njemačka i Francuska to naprave zajedno, učinit će veliku uslugu cijeloj eurozoni jer će stvoriti uslove za jači rast, više radnih mjesta i manje socijalne napetosti”, naglasio je. Doduše, to je dugotrajni proces, dodao je. Nema razloga za pretjerani optimizam, i to prije svega zbog dramatičnih nivoa nezaposlenosti u mnogim dijelovima Evrope, ističe Rehn.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U svakom slučaju, proglašavanje završetka krize bilo bi, najblaže rečeno, preuranjeno, zaključio je. Osvrnuo se i na najnovija zbivanja u Italiji, vezana uz juče postignuti dogovor vlade o ukidanju nepopularnog poreza na nekretnine koji će biti zamijenjen nametom nazvanim “porez na usluge”, čime su donekle ublažene nepopustljive političke napetosti unutar krhke koalicione vlade na čelu s premijerom Enricom Lettom. Upozorio je međutim da će evropske vlasti od vlade u Rimu tražiti jamstva da će i nakon ukidanja toga poreza Italija moći ispuniti fiskalne ciljeve.

Evropska komisija, kako je kazao, još uvijek čeka pojedinosti “kompenzacijskih mjera”. “Ključno je što je premijer Letta potvrdio da će Italija istrajati na ispunjenju fiskalnih ciljeva u skladu s preuzetim obvezama. To je važno”, kazao je Rehn novinarima na marginama konferencije u Austriji. (glasistre.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *