Radnici Boksita i dalje blokiraju izvoz rude iz fabrike

Dodajte komentar

Nezadovoljni radnici Rudnika boksita i juče su nastavili blokadu izvoza rude kupcima, navodeći da neće odustati od svoje namjere dok se dobiju dvije od ukupno osam zarada koliko im se duguje.

Izvršni direktor kompanije Milorad Đurović strahuje da bi ovakvo ponašanje radnike moglo da dovede do povlačenja ugovora i pozvao ih da dođu da pokušaju da se dogovore.

“To bi bilo pogubno za Rudnike boksita, odnosno ovakvo ponašanje dijela radnika bi moglo da dovede do povačenja ugovora. Za sada nemem takve nagovještaje i uspijevam da sa kupcima održim taj kontinuitet kako se to ne bi desilo”, kazao je Đurović Dnevnim novinama.

On je dodao da poziva radnike i sve relevante subjekte da pokušamo zajednički da nađemo najbolje moguće rješnje i izlaz iz ove situacije.

“Mislim da niko u zaustavljanju proizvodnju ne može naći svoj interes”, poručio je Đurović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nezadovoljni radnici Rudnika boksita i juče su nastavili danonoćno stražarenje ispred rampe Sektora transporta kako bi spriječili utovar i izvoz rude kupcima, navodeći da neće odustati od svoje namjere dok se dobiju dvije od ukupno osam zarada koliko im se duguje.

Grupa rudara koja djeluje nezavisno od sindikata ističe da zahtijevaju minimum koji im je neophodan kako bi prehranili svoje porodice.

“U roku od pola sata možemo svi da se okupimo. Mijenjamo se prema tome koliko ko ima obaveza, ne pravimo problem niti imamo precizne smjene, ali uglavnom uvijek je neko tu. Sigurno je da nećemo dopustiti da ruda izađe dok mi ne dobijemo dvije plate i čvrste garancije da će nam i sljedeće biti ubrzo isplaćene, te da će početi proizvodnja”, kazao je jedan od dežurnih rudara Mladen Đurović.

Prema njegovim riječima, juče ih niko od nadležnih nije kontaktirao, ali nije bilo ni pokušaja da se izveze ruda.

Grupa od oko 70 rudara okupila se u ponedjeljak ujutru ispred transportne rampe kako bi spriječili najavljivani izvoz rude.

Mađarska firma Vagon impex uplatila je u ponedjeljak avans od 100.000 eura što je dovoljno za polovinu jedne plate za 314 ranika Boksita.

Uprava je obećala da će do 1. septembra biti isplaćena jedna zarada, a do 15. u mjesecu još dvije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *