Blagi rast neto dobiti ruskog Sberbanka

Dodajte komentar

Ruski bankarski div Sberbank danas je izvijestio da je u drugom tromjesečju zabilježio tek blagi rast neto dobiti na godišnjem nivou, te da je povećao rezervacije za loše zajmove.

Neto dobit u tome razdoblju iznosila je 86 milijardi rubalja (2,6 milijardi dolara), što je za 3,5 posto više nego u istom razdoblju godine, pokazali su rezultati poslovanja, prenosi Poslovni dnevnik.

Na ime rezervacija za loše kredite banka je izdvojila 30,9 milijardi rubalja, što je približno 15 puta više nego u prošloj godini kada su iznosile samo 2,1 milijardu rubalja. U Sberbanku se inače uveliko oslanjaju na potrošačko kreditiranje u uslovima slabe korporativne potražnje za kreditima.

Kako se dalje navodi u saopštenju, udio loših zajmova nepromijenjen je u poređenju s krajem 2012. godine i iznosio je 3,2 posto. Stopa adekvatnosti kapitala Tier 1 u drugom tromjesečju smanjena je pak na 10,5 posto, s 10,9 posto koliko je iznosila krajem prvog tromjesečja 2013.

Rezultati poslovanja uglavnom su u skladu s očekivanjima tržišta a odražavaju izloženost te banke u državnom vlasništvu na usporavanje ruske ekonomije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U Sberbanku prognoziraju da će u 2013. ostvariti neto dobit u rasponu od 370 do 390 milijardi rubalja. Takve prognoze analitičari sada ocjenjuju previše optimističnima, s obzirom na usporavanje aktivnosti u ruskoj ekonomiji koja je u drugom tromjesečju poraslo svega 1,2 posto.

Rusko ministarstvo privrede početkom sedmice ponovo je snizilo procjene rasta, po drugi put ove godine. Sada očekuju rast od 1,8 posto u ovoj godini, dok je ranijom prognozom predviđan rast od 2,4 posto.

Kao glavne razloge za snižavanje prognoze u ministarstvu navode slabljenje izvoza i lične potrošnje. Takva situacija, po ocjeni analitičara, mogla bi dodatno ojačati pritiske na tamošnje potrošače i otežati im otplatu zajmova, prenosi Poslovni dnevnik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *