Grupa Mercator u prvoj polovini 2013. smanjila prihode i gubitke

Dodajte komentar

Grupa Mercator je u prvoj polovini 2013. ostvarila 1.356 miliona EUR neto prihoda od prodaje, što je za 3,3% manje u odnosu na isti period prošle godine. Niži prihodi su, prvenstveno, rezultat teških ekonomskih uslova i strukturnih promjena u kupovnim navikama potrošača, zbog pada kupovne moći, saopšteno je iz kompanije.

Gubitak Grupe Mercator se smanjuje i u prvoj polovini ove godine je za petinu manji od gubitka koji je ostvaren u istom periodu prošle godine. Troškovne uštede Grupe Mercator u prvoj polovini 2013. godine iznose 18,6 miliona EUR i do kraja godine će premašiti planirane vrijednosti. Grupa Mercator je u prvoj polovini 2013. godine smanjila neto zaduženost ispod 1 milijardu EUR. Uspešno su realizovana povlačenja sa tržišta Bugarske i Albanije. 

Pad prihoda u prvoj polovini 2013. je rezultat povlačenja sa tržišta Bugarske i Albanije i djelimičnog zatvaranja poslovnih jedinica, pored pada prihoda ostvarenog na našem najvećem tržištu, u Sloveniji (3,8%), relativno najveći pad prihoda zabiljeležen je u Hrvatskoj. Na drugom najvećem tržištu, u Srbiji, rast prihoda od prodaje iznosio je 4,2%. U Sloveniji i Hrvatskoj, trendovi u poslovanju, u drugom kvartalu ove godine, su se poboljšali.

Grupa Mercator je prvu polovinu 2013. završila sa negativnim poslovnim rezultatom u obračunskom periodu u visini od -15,1 miliona EUR. Gubitak u prvoj polovini 2013. je za petinu manji od gubitka ostvarenog u istom periodu prošle godine. Gubitak ostvaren u drugom kvartalu 2013. je za četvrtinu manji od gubitka ostvarenog u prvom kvartalu ove godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Troškovi iz poslovanja Grupe Mercator su u prvoj polovini 2013. niži za 18,6 miliona EUR u odnosu na troškove ostvarene u istom periodu prošle godine. Grupa Mercator će do kraja ove godine premašiti plan smanjenja troškova, koji iznosi 19 miliona EUR, i na godišnjem nivou ostvariti niže troškove u odnosu na troškove nastale u 2012. godini. Dodatna troškovna racionalizacija će biti sprovedena na području troškova materijala i usluga, i kroz konsolidaciju dobavljača i složenosti asortimana. Dalje smanjenje broja zaposlenih do kraja 2013. nije planirano, poručili su iz Merkatora

U prvoj polovini 2013. godine neto zaduženost Grupe Mercator je smanjena na ispod 1 milijardu EUR, i na dan 30.06.2013. iznosila je 990 miliona EUR, što je za 17,6 miliona EUR manje nego što je bila na kraju 2012. godine.

Grupa Mercator se sa tržišta Albanije povukla na kraju 2012, a u Bugarskoj je posljednja maloprodajna jedinica prestala da radi sa 1.7.2013. U zavisnim društvima, M Tehnici i Modiani, u prvom kvartalu 2013. izvedene su veće strukturne promene, što se odrazilo na poboljšanje njihovog poslovanja u drugom kvartalu ove godine.

S pojačanim tržišnim aktivnostima, Grupa Mercator je u prethodnim kvartalima uspešno stabilizovala kretanje tržišnog udjela. U drugom kvartalu 2013, Mercator je na slovenačkom tržištu povećao tržišni udeo.

Toni Balažič, predsednik uprave Grupe Mercator je na predstavljanju rezultata rekao: »Pored otežanih ekonomskih uslova i promenjenih kupovnih navika potrošača, gubitak kontinuirano smanjujemo i planiramo da tekuće poslovanje društva do kraja godine bude pozitivno. Poboljšavamo ključne pokazatelje poslovanja, iako s dinamikom promena nismo zadovoljni, zbog toga nameravamo da ojačamo naše aktivnosti. Nastavljamo da sprovodimo strategiju restruktuiranja i do kraja godine ćemo se fokusirati na povećanje prometa, poboljšanje profitabilnosti i poslovanja, osiguranje dugoročno održive i stabilne finansijske strukture koja će imati pozitivan uticaj na profitabilnost i na ostvarivanje pozitivnih rezultata zavisnih društava, nakon uspešnog zaustavljanja trenda pada njihovog poslovanja sa sprovedenim sanacijskim merama u prvoj polovni ove godine. Takođe će se osigurati poštovanje obaveza definisanih u okviru kupoprodajnog ugovora između konzorcijuma prodavaca i kompanije Agrokor.«

Grupa Mercator će do kraja godine nastaviti sa strategijom intenzivnog prilagođavanja marketinških aktivnosti potrebama i željama kupaca. Tako će u jesen u Sloveniji biti otvorene prve renovirane prodavnice prema novom konceptu Mercator suseda. Nastavlja se sa konkurentnom ponudom poznatih brendova i proizvoda trgovačke marke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *