Prodaja kompjutera u zapadnoj Evropi nastavlja pad

Dodajte komentar

Prodaja kompjutera u zapadnoj Evropi u drugom tromjesečju ove godine pala je za 19,8 odsto, u odnosu na isti prošlogodišnji period, na 10,9 miliona komada.

Najizrazitiji pad od 23,9 odsto pretrpjeli su stoni računari. Slabe rezultate zabilježili su i mobilni kompjuteri, čija je prodaja u odnosu na drugi kvartal prošle godine smanjena 12,2 odsto, pokazali su podaci analitičke kompanije Gartner.

Uprkos padu prodaje od 17,4 odsto, vodeće mjesto na tržištu zadržala je kompanija Hjulit Pakard (HP) koji ima udio veći od petine.

Acer je zabilježio manju prodaju za 44,7 odsto, ali je zadržao drugo mjesto na tržištu sa udjelom od 11,9 odsto, prenio je sajt sme.sk.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za petama mu je, sa tržišnim udjelom od 11,5 odsto, kinesko Lenovo, koje je, s druge strane, uspjelo da poveća prodaju u zapadnoj Evropi, za čak 18,9 odsto i tako uđe među prva tri najveća prodavca kompjutera na tom tržištu.

Analitičari smatraju da se u četvrtom tromjesečju mogu očekivati novi proizvodi. Kupce bi mogli da privuku novi i tanji računari sa operativnim sistemom Windows 8.1 i sa dužim trajanjem baterija koju će donijeti nova generacija procesora, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *