Petina korisnika Androida prelazi na iPhone

Dodajte komentar

Apple možda gubi trku sa Androidom i Microsoftom kada je u pitanju korišćenje oprativnih sistema, ali kompanija još uvijek uspjeva da „preotme“ korisnike od svog glavnog konkurenta, Samsunga.

Prema posljednjem istraživanju u Americi, Apple uspjeva da za sebe pridobije tri puta više bivših Samsungovih korisnika, nego što je to slučaj sa onima koji iPhone mijenjaju za jedan od Samsungovih pametnih telefona.

Podaci koji su objavljeni u istraživanju su pokazali da 20 odsto novih korisnika iPhonea dolazi od bivših Samsungovih korisnika koji su u posljednjih godinu dana prešli sa Androida, a svega 7 odsto kupaca Samsungovih telefona je prije toga posjedovala iPhone.

Iako je ovo dobra vijest za Apple, kompanija i dalje ima velikih problema da privuče kupce koji se prvi put odlučuju za neki od pametnih telefona jer uspjeva da privuče svega 26 odsto kupaca u poređenju sa 37 odsto koliko uspjeva Samsung.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Samsung uspjeva da privuče značajno veći broj prvih kupaca pametnih telefona u odnosu na Apple, a takođe je primjetna ogromna razlika u ponašanju Appleovih i Samsungovih kupaca koji mijenjaju brendove. Međutim uočeno je i jedno pravilo, a to je da su Samsungovi kupci uglavnom bivši korisnici osnovnih i Android modela telefona, dok je slična situacija i kod Applea jer njihovi korisnici dolaze uglavnom iz iOS okruženja, pa 42 odsto njihovih novih korisnika imaju iskustvo rada na iOS-u. S druge strane 43 odsto Samsungovih korisnika koristi Android“, naglašeno je u izvještaju, prenosi Capital.

Istraživanje je napravljeno na osnovu broja kupaca smartfonova u periodu od jula 2012. do juna 2103. godine i na osnovu demografskih podataka zaključeno je da su Appleovi korisnici imućnijij i bolje obrazovaniji od Samsungovih. Appleovi korisnici su takođe mlađi od Samsungovih, pa tako njih 69 odsto imaju između 18 i 34 godina.

Od onih koji menjaju brendove telefona Samsung je najviše privlačio bivše korisnike HTC-a, Motorole, i Nokie, dok je Apple pridobio najviše bivših korisnika BlackBerya.

Posljednji podaci su pokazali da se udio Applea na tržištu operativnih sistema smanjuje, dok Android i Microsoft rastu, pa tako Apple trenutno drži 13,2 odsto tržišta, dok je Android zacementirao svoju prvu poziciju držeći 69,1 odsto tržišta, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *