U penziju u Hrvatskoj sa 67 godina života ili 41 godinom staža

Dodajte komentar

Za punu penziju u Hrvatskoj biće potrebno 67 godina života ili 41 godina staža, najavio je juče ministar rada i penzijskog sistema Mirando Mrsić. Mrsić je naveo da bi od naredne godine u punu penziju mogli otići radnici koji sada već imaju 41 godinu staža, a nemaju dovoljno godina života.

Prema Nacrtu zakona o radu, otkaz bi mogao dobiti radnik koji ne prihvati nižu platu, budući da je pojednostavljena procesura otkaza, dok se poslodavcima otvara mogućnost uvođenja fleksibilnijeg radnog vremena – do 60 sati sedmično, prenose hrvatski mediji.

S druge strane, radnici bi mogli da pokrenu štrajk i u slučaju da im plata kasni samo jedan dan.

Mrsić je naveo da će se novim zakonom o radu, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2014. godine, nastojati maksimalno zaštititi radnici, a poslodavcima omogućiti da lakše restruktuiraju preduzeće.

On je najavio ubrzavanje postupaka na radnim sudovima kako bi se bolje štitila radnička prava.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prijedlog novog zakona o radu u saborskoj proceduri trebalo bi da se nađe u oktobru, a prije toga predlagači zakona će pokušati da postignu dogovor sa sindikatima i poslodavcima, prenosi Capital.

U novoj reformi, o kojoj je u toku javna rasprava, prelazni period za povećanje radnog vijeka do 67. godine života trajao bi od 2020. do 2031. godine, što znači da bi svi rođeni 1964. i poslije u punu starosnu penziju išli sa 67 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *