Stečaj: Deripaskini sada traže 120 miliona od KAP-a

Dodajte komentar

Of-šor kompanija En plus grupa, koju godinama kontroliše ruski tajkun Oleg Deripaska, prijavila je Privrednom sudu potraživanje prema Kombinatu aluminijuma u ukupnom iznosu od 43.468.213 eura, dok je ruska VTB banka prijavila potraživanje u iznosu od 25.855.407 eura, potvrđeno je juče “Vijestima nedjeljom” iz nekoliko izvora.

Zajedno sa već prijavljenim potraživanjem druge Deripaskine of-or firme CEAC Holdings limited koja je sudu, prije dva dana, prijavila 50 miliona eura, navedeni ruski tajkun, odnosno, sa njim povezana tri pravna lica, potražuju ukupno od podgoričkog KAP-a skoro 120 miliona eura.

Treba napomenuti da se radi o neobezbijeđenim potraživanjima koja će u stečajnom postupku biti svrstana u treći isplatni red.

Podsjetimo, “Vijesti” su juče objavile da je i iznos koji potražuje ruska državna VTB banka, u stvari, novac koji je Deripska svojevremeno pozajmio KAP-u i na koji je godinama obračunavao i naplaćivao zatezne kamate od aluminijumske kompanije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

VTB banka je, izgleda, bila samo paravan za Deripaskine privatne aražmane sa KAP-om, ali državni organi u Crnoj Gori to nikada nijesu ni pokušali da istraže. Vlada Crne Gore ni državni tužilac nijesu obavili provjeru poslovanja ruskih kompanija i banke povezanih sa Kombinatom, niti utvrđivali da li je možda neka od sad nametnutih obaveza fiktivna.

Pravni osnov za potraživanje En plus grupe su kreditni aranžmani KAP-a zaključeni najprije 11. aprila 2007, a potom i dodatni Ugovor zaključen 18. juna 2010. godine.

Ukupan iznos duga KAP-a, prema prijavi En plusa, zavedenoj u sudu, je 55,75 miliona američkih dolara odnosno 43,38 miliona eura. En plus na ime kamate na dug potražuje još 104.623 dolara ili 81.419 eura.

Prema tri prijave, advokati ruskog investitora, iz beogradske kancelarije “Karanović i Nikolić”, po osnovu tri navedena potraživanja već su od Privrednog suda zatražili da im dodijeli dva mjesta u budućem bordu povjerilaca KAP-a, a da se jedno mjesto da VTB banci.

Prvi sastanak povjerilaca u Privrednom sudu zakazan je za 15. avgust, kada bi trebalo da se konstituiše bord povjerilaca. Kako sada stvari stoje, Vlada i ruski investitor će, najvjerovatnije, dobiti po dva mjesta u bordu povjerilaca, dok će peto mjesto pripasti Elektroprivredi koja potražuje 45,2 miliona eura.

Stečajni upravnik Veselin Perišić i zaštitnica imovinsko- pravnih interesa Crne Gore Mirjana Milić juče nijesu mogli odgovoriti na pitanje “Vijesti” kolika su zapravo potraživanja Vlade i Poreske uprave prema KAP-u.

Izvjesno je samo da su potraživanja države po osnovu palih garancija za odobrene KAP-ove kredite oko 137 miliona eura. Glavni razlog za pokretanje stečaja u aluminijumskoj kompaniji 8. jula ove godine bilo je dospjelo, a nenaplaćeno potraživanje Vlade od KAP-a u iznosu 24,42 miliona eura, a vezano za prošlogodišnju isplatu novca Dojče banci iz državnog trezora.

“Iz registra suda još nijesam dobio konačan spisak prijavljenih potraživanja. Moguće je i da poštom nekoliko dana nakon 12. avgusta stigne neka od prijava potraživanja”, objasnio je u kratkom telefonskom razgovoru upravnik Perišić.

Prvo ročište za ispitivanje potraživanja povjerilaca KAP-a zakazano je za 15. septembar, a iz menadžmenta KAP-a su najavili da će podnijeti do polovine narednog mjeseca plan reorganizacije.

Na početku stečajnog postupka, u roku od 40-tak dana sva potraživanja će biti klasifikovana. U prvom redu za isplatu iz stečajne mase biće potraživanja radnika po osnovu zarada, kao i obaveze KAP-a po osnovu pravosnažnih sudskih presuda. U drugom isplatnom redu biće potraživanja, odnosno dugovi KAP-a po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa, dok će u trećem isplatnom redu biti prethodno navedena najveća, ujedno neobezbijeđena ili djelimično obezbijeđena potraživanja Vlade, Deripaskinih kompanija, VTB banke, kao i radničko potraživanje novca iz Stambenog fonda u iznosu od oko 2,5 miliona eura.

Ruski direktori traže 195 hiljada

Bivši ruski direktori, koji su godinama bili glavni dio menadžmenta KAP-a Privrednom sudu su na ime neisplaćenih zarada prijavili potraživanja u ukupnom iznosu od oko 195 hiljada eura. Bivši izvršni direktor KAP-a Jurij Moisejev potražuje 24.221 euro, bivši finansijski direktor Dmitrij Potrubač 63.546 eura, glavni šef obezbjeđenja u KAP-u Oleg Šćepilov 51.830 eura.

Visoka menadžerka CEAC-a Ala Stavila prijavila je potraživanje od 29.578 eura, a druga menadžerka Jekaterina Ponomarjeva 25.590 eura.

Budući da će njihova potraživanja biti svrstana najvjerovatnije u prvi isplatni red desiće se da će upravo ljudi koji su KAP doveli do bankrota i dugi niz godina imali pozamašne mjesečne zarade, i u stečajnom postupku uspjeti da naplate “masne” nadoknade po osnovu zarada koje su sami sebi određivali.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *